Espelt viticultors: vins profundament empordanesos

Anna Espelt, directora i enòloga del celler, es planteja la viticultura com a una eina de cura de l’entorn. La seva filosofia és aprendre sempre i entendre i respectar la terra que li permet fer uns vins “profundament empordanesos i mediterranis”.

 

El Celler Espelt viticultors de l’Empordà va néixer el 1999 quan l’avi de l’Anna Espelt, enòloga i actual directora del celler, amb 69 anys, va decidir elaborar vi. En aquests vint anys de feina, ens explica la directora que “el celler ha treballat sempre des de l’aprenentatge, descobrint quins són els millors terrers i quines són les varietats que millor funcionen a les seves terres. I resulta que aquestes varietats són les autòctones, les de tota la vida: el lledoner i la carinyena”. I afegeix: “En ser una empresa familiar ens ha permès pensar a llarg termini i planificar, i també ha permès que, com a dona, hagi pogut estar al capdavant del projecte des de fa molts anys”. 

 

Cuidar el territori

Anna Espelt és biòloga i enòloga i està molt involucrada en la cura de l’entorn on es troba el celler: “Tots els camins que he emprès de coneixement, perquè cada dia aprens coses noves, han estat per cuidar el territori. Nosaltres el cuidem a través de l’agricultura, perquè natura i agricultura, a banda de rimar, han de treballar amb sinergies, no han d’anar l’una contra l’altra”. Aquest amor cap a la terra el reflecteix en la viticultura que fa, que es basa en l’ús de procediments respectuosos amb la biodiversitat. 

Des de fa anys, treballa amb el sistema ecològic i tenint en compte els espais agraris de valor natural. Per ells, significa treballar en una part del seu terreny amb ramaderia extensiva per tal que redueixin la biomassa inflamable, amb la gestió de les suredes que hi ha: “Consisteix a construir un paisatge com trencat, amb l’objectiu de tenir molts nínxols ecològics diferents. Es tracta de gestionar el paisatge amb una visió més àmplia”. També refan murs de pedra seca, que recuperen l’arquitectura rural, i conclou que “resulta que fent tot això obtenim vins de més qualitat.”

Compartir coneixement

Una de les claus de l’aprenentatge diari de l’Anna Espelt és la compartició de coneixement i, per això, treballa estretament amb la DO Empordà, amb els gestors dels parcs naturals que l’envolten, amb les administracions i amb altres viticultors. Diu que totes les actuacions que es fan des d’Espelt Viticultors tenen dos vessants: un de més romàntic i un de més científic “que et donen millors resultats dels quals tenies abans, perquè obtenim uns vins excel·lents. I això ens dona més ganes de fer aquest tipus d’actuacions i explicar-ho al món”.

Participa en el projecte de recerca MIDMACC, del programa europeu Europa Life, que fan estudis sobre com contrarestar els efectes del canvi climàtic a mitja muntanya, i sembla que tant la vinya com la ramaderia extensiva ajuden a tenir més resiliència a aquest. Anna Espelt valora la feina que fan quant a la preservació del territori: “Nosaltres tenim vinyes al voltant perquè vam determinar fa 20 anys plantar-ne i això ha fet que avui siguem un corredor biològic entre el Cap de Creus i els Aiguamolls. Això és fantàstic, però ens hi hem de poder guanyar la vida. L’economia, al llarg de la història, és la que ha dissenyat el paisatge. Si volem que els pagesos cuidin el territori, el gestionin, hem de fer que s’hi puguin guanyar la vida. On posem els diners acaba definint l’entorn”.

 

Vins per gaudir 

Anna Espelt diu que els vins del seu celler expressen els dos vessants de la seva família: la branca compromesa, de lluita i defensa del territori, i l’altra, la que té el que diuen els francesos la joie de vivre (l’alegria de viure). “Són dos components que expressen, respecten i honoren el lloc d’on venen. Són uns vins profundament mediterranis i tenen impregnat el caràcter empordanès. Desitjo que també es beguin d’una manera despreocupada i alegre. Crec molt en els vins per gaudir”.

Espelt Viticultors va començar exportant gran part del producte, però ara han canviat l’estratègia i la venda a l’exterior representa menys d’un 50%. “És important tenir diversificat el mercat”, diu Anna Espelt, que també parla de l’enoturisme i el considera “una bona oportunitat d’explicar a la gent el què fas, perquè aquesta explicació és molt difícil que quedi reflectida en l’etiqueta de l’ampolla”. En els darrers temps s’ha replantejat l’objectiu que per Espelt Viticultors ha de tenir l’enoturisme i ha determinat que aquest ha de transmetre la filosofia del celler: “què som, què fem i per què ho fem”.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Patrimoni Enoturístic, el llegat de la vinya

5min lectura

L’enoturisme a Catalunya explora el recorregut mil·lenari

11Onze

Coneix els guanyadors dels Premis Vinari d’estiu

3min lectura

El certamen patrocinat per 11Onze lliura els premis als

Cultura

L’enoturisme resisteix a la pandèmia

5min lectura

En aquests temps tan convulsos i difícils per al sector turístic



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Anna RibesAnna Ribes says:
    Anna

    Moltes gràcies per les explicacions.

  2. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Bona terra l’Alt Empordà. Em queda a prop de casa

    • Oriol Garcia FarréOriol Garcia Farré says:
      Oriol

      Doncs ja saps, a visitar cellers i a fer tast de vins empordanesos. Seguim a La Plaça.

      Fa 3 anys
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Maravella a de les DO catalanes i a cada territori aprenent i maridant amb els vins propers, el primer blanc de l’Espelt el vaig tastar a la platja de Garbet, ja més tard llegint i escoltant entrevistes d’aquest Celler, sempre m’ha captivat el poder de la dona a primera línia

    • Xavier Esteve says:

      Gràcies, Laura, són un bon arrelament al territori, i cada vegada, sortosament, hi ha més noies que agafen aquesta responsabilitat donant un aire nou al sector.

      Fa 3 anys
  5. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Molt be 👍

  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Vaig començar a conèixer els vins de l’Emporda fa únicament uns 8 anys i em van sorprendre molt gratament
    Catalunya terra de vins i bons
    Gràcies per fer aquest vídeos i articles

    • Eve Doña says:

      Gràcies Alicia, nosaltres contents de que t’agradi. Aquí el sector vinícola te molta força, tradició i caràcter, si t’ha agradat tan l’article com el vídeo tingues paciència que aviat hi hauran de nous 😉

      Fa 3 anys
  7. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    M’ agrada això d’ explicar “què som, què fem i perquè ho fem.”
    No dubto pas de que qui ho escolta agraeix que la visita no sigui només veure unes instal.lacions i el procés de fer un vi. L’ enhorabona

Deixa una resposta

App Store Google Play