Nòmades digitals: fer del món la teva oficina
Cansat de treballar des de casa? Fes-te nòmada digital i porta l’oficina allà on vagis. Un nou format de teletreball que et permet sortir de la rutina i viure experiències que mai viuries des del menjador de casa.
La premissa: sortir de la rutina. Perquè fora de la zona de confort és on passen coses, i quan ens trobem en una situació relaxada és quan sorgeixen les millors idees. La rutina, l’estrès de la ciutat o la jornada laboral al mateix despatx durant anys i anys ja no és l’única opció. Cada vegada són més les empreses que aposten pel teletreball, amb alts índex de resultats pel que fa a productivitat i eficiència. I una tendència, també, a la qual cada vegada més treballadors s’apunten.
L’auge ha estat especialment significant en persones joves, però cada vegada es difon més l’edat, en una tendència que suma més beneficis que inconvenients. Actualment, els estudis demostren que el 85% d’empreses augmenten la productivitat gràcies al teletreball. La mitjana d’edat dels nòmades digitals se situa a 32 anys i, només als Estats Units, el nombre de nòmades digitals ha passat de 4,8 milions (2018) a 10,9 milions (2020). D’aquests, només el 34% té planejat tornar a l’oficina passat un any.
Espanya, destí de nòmades digitals
ETIAS, el sistema europeu d’informació i autorització de viatges, ja contempla el teletreball, és a dir, els nòmades digitals, com un dels principals atractius per a molts països. A partir del 2022, els ciutadans europeus podran moure’s per l’anomenada Àrea Schengen durant 90 dies consecutius gràcies a l’autorització d’ETIAS.
A Espanya, aquest mateix any s’aprovava la Llei de Start-ups, que crea un nou tipus de visat per seduir als teletreballadors d’arreu del món i aconseguir així que escullin el país com a destí de treball. Això sí, des d’una mentalitat diferent, i és que per als nòmades digitals viure i conèixer l’entorn passa fins i tot per sobre de la rutina laboral.
Croàcia, Estònia o Les Bahames també es posicionen al capdamunt de la llista de millors països on ser nòmada digital. I tot i que a cada país la normativa és diferent, s’intenta adaptar-la per facilitar els tràmits de residència i, fins i tot, beneficiar-los en el pagament d’impostos.
Què cal tenir en compte abans de començar?
- No oblidis que vas a treballar. Busca llocs que t’assegurin bona connexió a internet i accés a punts d’energia.
- Sigues productiu. Aquesta aventura ha de servir per treure la teva part més creativa, no permetis que les distraccions del nou hàbitat suposin un inconvenient.
- Crea la teva rutina. Tinguis horaris de treball definits per l’empresa o no, crear una rutina de treball serà el teu millor aliat per ser eficient, i així poder gaudir del temps lliure.
- Atreveix-te a socialitzar i conèixer cada lloc que visitis amb profunditat, especialment si viatges sense acompanyant.
- Escull un país que econòmicament et sigui beneficiós. La relació entre el teu sou i el cost de vida del país de destí t’hauria de permetre viure més còmodament.
- Aprendre a viure amb menys. L’únic imprescindible serà l’ordinador i el mòbil.
- Desenvolupa noves habilitats. Aprendre un idioma, fer noves activitats, formar-te en línia… tindràs accés a més ventall formatiu i, el més important, a un major mercat laboral.
Avantatges i inconvenients s’entrellacen en aquesta nova modalitat de teletreball marcada per la llibertat d’escollir el rumb de la teva vida, dia a dia. I tu, series capaç de deixar l’oficina i convertir-te en nòmada digital?
Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram
Gran iniciativa!👏👏👏👏 teletreballar desde casa els amics, oncles, cousins…etc es una Gran motivació. Ho posaré en pràctica 👌sempre seguint la rutina de conexió i comunicació sense perdre el fil de la tasca iniciada o finalitzada el dia laboral hàbil anterior.
La veritat és que és còmode i va bé, i a més a més també va bé per no incrementar els índexs de contaminació. Moltes gràcies pel teu comentari, Jordi!!!
👏
Gràcies, Daniela!!!
Ok 👍
Gràcies, Josep!!!
Article interessant. Nous tems, nous punts de vista. A veure on ens portarà aquesta revolució
Esperem que en sortim tots beneficiats inclòs el planeta i un sistema més sostenible.
El somni de molta gent, productivitat i responsabilitat abans de tot!
Totalment d’acord Edu, ens veiem per la Plaça!!
Jo sòc profesora de Español a extranjeros, letras y humanísticas. Tras el 2020, casi se acabaron las clases presenciales y ahora he de fortalecer la autopromoción por el entorno web para trobar alumnos. Hi ha moltas plataformas que están abusando. Piden dinero para que accedas al teléfono del cliente i després no te contactan. Está complicado i frustrante. Però seguiré intentando. Gràcies com sempre per el articulo.
Hola, Victoria… Segurament que és tal com tu ens dius… Celebrem que t’hagi agradat i moltes gràcies pel teu comentari.
Seria una experiència d’allò més enriquidora, sens dubte. És ben bé que la temporada de confinament que vam haver de patir ha fet que reflexionem sobre els espais on treballem. Espero que això porti a repensar el disseny dels espais on fem vida, tant si és una escola com una plaça, per tal de fer-los més agradables per a tothom.
Molta raó, Maria… Moltes gràcies pel teu comentari.
Es una manera de treballar que com be6diu el títol “nòmada digital”tot i que cal tenir clar que no estàs en viatge de plaer i com bé dieu la rutina de l’horari laboral es important
Exacte! És important tenir una rutina, sinó tots aquests avantatges poden converitr-se en inconvenients.
👍
Gràcies, Joan!!!
Important l´ “Atreveix-te a socialitzar i conèixer cada lloc”, i les persones . A cada lloc hi ha una comunitat.
Una altra cosa: Perquè beneficiar-los en el pagament d’impostos? Quin valor afegit aporten al país de residència?
Gràcies
Gràcies, Mercè. Poder conèixer els llocs i les persones que hi viuen ja és un gran benefici pel teletreballador mòbil en sí mateix, la resta forma part de la dinàmica d’atraure capital humà i empresarial.