El caganer, la figura de culte pessebrista
És l’estrella del pessebre, però l’amaguem ben amagat, sovint darrere del naixement de Jesús. El caganer és la figura del pessebre que millor resumeix aquesta dèria catalana per l’escatologia. L’agent Mònica Cornudella ens explica la història d’aquest personatge de culte.
De versions se n’han fet de tots els famosos catalans i d’arreu del món, i n’hi ha qui els col·lecciona, però normalment el caganer porta barretina, una camisa blanca, un pantaló fosc i una faixa, talment representant un pagès o un pastor. És una de les figures més entranyables del pessebre, i sovint actua, dins el bucòlic escenari, una mica com el Wally dels llibres d’‘On és Wally?’: tothom s’esmerça per trobar el racó on es deu haver amagat.
Expliquen els historiadors que la figura del caganer apareix als pessebres catalans a partir del segle XVII, però no es va fer popular fins al segle XIX. La tradició del caganer, tot i l’escatologia evident, està ben acceptada per l’Església. Malgrat que es desconeix per què els catalans vam decidir col·locar una figura fent les seves necessitats enmig del pessebre, l’imaginari col·lectiu ha convingut que, amb les seves femtes, adoba la terra i la fertilitza per a tot l’any. Sigui quin sigui l’origen del caganer, val la pena conèixer-ne més curiositats al vídeo de sota!
👏
Bon detall cultural. Gràcies
Gràcies a tu, Pere
Molt interessant.
Gràcies, Joaquin! Bon Any!
Una tradició de les moltes que cal conèixer
Així és Alícia, una de les nostres tradicions al pessebre. Ens veiem a La Plaça.
👍
Gràcies, Manel!!!
Per mi, el caganer és un toc de realitat en el paisatge idealitzat del naixemet.
Jajaja, i també en la vida i la societat actual, i sobretot pels polítics, que són dignes de ben poca cosa… Moltes ganes pel teu comentari, Francesc!!!
Ok 👍
Gràcies, Josep!!!
Seguint amb les tradicions, molt bé!
Doncs sí, formen part de la nostra cultura. Moltes gràcies pel teu comentari, Mercè!!!
👌
Gràcies, Joan!!!