Dones i empresa: una bretxa que no es tanca

La bretxa salarial entre homes i dones és del 12,1% a Catalunya. La xifra ha baixat els darrers anys, però s’escurça tan lentament que caldrien dècades perquè s’aconseguís reduir completament.

 

En què es tradueix una bretxa salarial del 12,2%? És ben fàcil: tal com recull l’Idescat, mentre que el salari brut anual dels homes és de 28.965,38 euros, les dones cobren de mitjana 22.988,22 euros. Això suposa una diferència de 5.977,16 euros cada any o, cosa que és el mateix, tal com denuncia UGT, que les dones treballin gratuïtament 43 dies l’any. Però la bretxa de gènere no només es tradueix en salaris més minsos.

Les desigualtats entre homes i dones en el món del treball també es copsen en molta més temporalitat i encara més parcialitat. Així ho recull l’Observatori del Treball i el Model Productiu de la Generalitat de Catalunya, que ha desenvolupat tota una visualització de dades amb perspectiva de gènere. Mentre que el 22,6% de les dones en edat de treballar tenen contractes temporals, el percentatge dels homes és del 17,7%. Així mateix, el 19,1% de les dones treballadores té contractes parcials, contra el 5,6% dels homes.

Això es tradueix, és clar, en una pèrdua de talent a les empreses i un trencament de moltes trajectòries professionals. Les dones, que tenen taxes d’atur més baixes que els homes, prioritzen la conciliació abans que el reconeixement i l’èxit a la feina, sobretot després de tenir fills. Aquest greuge també queda reflectit en l’informe sobre l’ús del temps, que elabora l’Institut Català de les Dones, i en els percentatges de representació de les dones en els consells directius.

Dones directives, trencant tabús

Malgrat que el Codi de Bon Govern marca com a objectiu que els consells d’administració tinguin almenys un 40% de representació femenina. Tot i que el Reial decret llei 6/2019, la coneguda Llei d’Igualtat, recull en els seus articles 45 i 46 que les empreses de més de 50 treballadores han d’elaborar i aplicar un pla d’igualtat; i en l’article 75 reconeix la participació directiva de les dones. Així i tot, les dones directives continuen sent una excepció a les institucions privades.

Ho recull anualment l’Observatori Dona Empresa i Economia. En el darrer informe del 2021, l’organització es lamentava que, a les empreses catalanes, les dones només representen el 25,3% dels càrrecs dels consells d’administració, el 18,5% ocupen llocs de presidència i tan sols el 15,3% de les direccions generals. Això suposa, segons l’observatori, una pèrdua flagrant de talent en cadascuna de les jerarquies.

A més, l’entitat també alerta que tan sols el 12% de les 2.657 empreses subjectes a la Llei d’Igualtat compleixen l’article 75 que marca, com també ho fa el Codi de Bon Govern, que les dones representin almenys el 40% dels càrrecs dels consells d’administració. Aquesta és una xifra que es manté estable els darrers set anys.

Alhora, del total de societats, 158.311 (El 84%), tenen un sol administrador (72% home, 23% dona i 5% empresa i altres) i, per això, el percentatge de societats amb dones als consells augmenta. L’observatori també lamenta que en el sector públic es reprodueix la desigualtat en els llocs de responsabilitat.

Al mateix temps, l’entitat observa que, a mesura que augmenta la dimensió de les empreses, “és normal que hi hagi més dones a les direccions”, però li sobta que en les empreses de més de 100 treballadors el 37% de les empreses no tingui cap directiva. Aquest percentatge s’agreuja fins al 43% en empreses de 50 a 100 treballadors i s’enfila fins al 62% en empreses de menys de 50 treballadors.

Dones investigadores, encara una excepció?

Mentre que a l’administració pública i a l’ensenyament superior la xifra de dones científiques s’aproxima a la dels homes, en canvi, en les empreses la bretxa s’eixampla sense aturador. A les institucions privades hi ha 17.985 homes, entre investigadors, tècnics i altre personal de suport, mentre que les dones només són 8.959.

De fet, si analitzem les dades per sectors, les dones tenen una presència molt inferior que els homes en sectors com l’agricultura i la ramaderia, l’energia, la metal·lúrgia, la construcció i les tecnologies de la informació i les comunicacions. L’evolució de l’ocupació en aquests sectors no ha canviat substancialment en els darrers set anys.

En canvi, les dones són majoritàries en altres sectors, com les activitats immobiliàries, les activitats administratives i l’administració pública. I sobretot en quatre àmbits de treball la presència de les dones és especialment rellevant: en l’educació, la sanitat i els serveis socials, el comerç al detall i les activitats culturals. Precisament sectors on el sou mitjà és més baix i hi ha pitjors condicions laborals. Serà la societat catalana capaç d’escurçar a bon ritme aquesta bretxa que s’estén per tants flancs alhora?

 

Si vols que el teu negoci faci un gran salt, utilitza 11Onze Business. El nostre compte d’empresa i autònoms ja està disponible. Informa-te’n!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Dones ignorades pels llibres d’història

4min lectura

Al llarg de la nostra educació hem après grans referents que

Management

Lideratge femení, reinventem el futur

6min lectura

Les dones ocupen tan sols un 34% dels càrrecs directius a

Comunitat

Extraordinaria: la xarxa feminista que inspira

4min lectura

La xarxa d’emprenedoria femenina Extraordinaria ha



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Unes dades molt a tindre en compte, el dret laboral és importantíssim tant salarial com en condicions confortables de convivència que et permetin la continuïtat laboral cómoda, respectuosa i de lliure expressió.

    • Silvia GarrigaSilvia Garriga says:
      Silvia

      Per desgràcia encara ens queda molt camí per fer, tot i que sembla que anem ben encaminats, realment són unes dades per tenir en compte.

      Fa 2 anys
  2. Manuel Bullich BuenoManuel Bullich Bueno says:
  3. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  4. Daniela SimónDaniela Simón says:
    Daniela

    👏✊✊

  5. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Que cadascú PUGUI FER el que li vingui de gust, sense haver de demostrar res a ningú.

  6. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  7. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Mentre al mon i la societat identifiquin el genere, com l’ d’etiqueta que aporta un valor determinat,i no com persones que tenent i aporten el valor que es demana estarem anys amb ser la societat on conviuen persones de diferents generes

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Tenim una societat en conjunt lluny d’aquesta convivència! Gràcies, Alícia pel teu comentari💜

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play