‘Microdespeses’: on van a parar els teus estalvis?
Són petites despeses quotidianes que, al cap de l’any, suposen un daltabaix important en les nostres finances. El president d’11Onze, James Sène, ens dona les claus per identificar aquestes despeses formiga i pal·liar l’efecte que puguin tenir per a la nostra butxaca.
La factura de l’aigua, de la llum, l’assegurança, l’euro diari del cafè… són molts els productes o serveis que consumim diàriament sense aturar-nos a pensar en la despesa que signifiquen. Sigui per costum, per falta de temps o per falta d’alternatives, no revisem periòdicament aquests costos i els assumim sense pensar en l’impacte que anualment ens poden suposar.
Aquest fet, que ja de per si pot suposar un daltabaix en la nostra planificació econòmica, s’agreuja en contextos econòmics com l’actual, en què l’augment desmesurat de la inflació no es trasllada en un augment de sous.
Les despeses formiga
En el moment en què t’arriben els ingressos mensuals, sabries dir on va a parar cada cèntim? És força comú arribar a final de mes, fer balanç de despeses i no entendre a on han anat a parar els diners. Per identificar aquestes despeses en la teva economia diària, Sène planteja dues grans característiques: “són coses que utilitzem diàriament i que tenen un cost relativament baix, és a dir, totes aquelles despeses imprescindibles que necessitem per començar a fer qualsevol altra cosa”.
Sène planteja l’impacte que pot arribar a tenir un fet tan senzill com parar atenció a totes les nostres despeses que, per fer-nos una idea de l’impacte que pot arribar a tenir en la nostra economia, alerta que “amb l’anàlisi que hem fet, les famílies poden arribar a estalviar 4.000 € simplement parant atenció”. Es tracta, doncs, de canviar el prisma amb el qual analitzem les nostres finances i prioritzar l’estalvi en despeses bàsiques en lloc de retallar en oci o en les nostres vacances.
Programats per consumir
Part d’aquesta visió consumista s’explica per tot allò que la publicitat i les marques ens fan arribar, “la publicitat ens empeny a fer compres programades, no fem compres intel·ligents” alerta Sène. Des d’11Onze es vol trencar amb aquesta dinàmica i, per això, es posarà a l’abast de tota la comunitat tota aquella informació relativa a aquest tipus de despeses.
A través de comparatives, càlculs i informació bàsica, es posaran sobre la taula totes aquestes dades que ens permetin parar atenció a les despeses formiga sense haver-hi de destinar temps ni esforç.
Si vols rentar la roba sense embrutar el planeta, 11Onze Recomana Natulim.
👏
Gràcies, Daniela!!!
👌
Gràcies, Joan!!!
Interessant conversa ,jo ja fa molts anys que em porto, podriem dir ,la comptabitat amb un full d’excel ,saber en que faig les despeses i intentar estalviar cada mes,am diversos objectius(vacances,un bon dinar o sopar en un bon restaurant ,i clar estalviar (guardar calerons per si de cas )
Per cert ho vaig aprendre d’un banquet
Espero amb ansia saber quin son wls productes formiga
Gràcies
Molt bé, Alícia, ben fet, però ja saps que no tothom ho sap fer, l’educació rebuda, el tarannà de la persona i el consumisme desorbitat en poden ser les causes… Moltes gràcies pel teu comentari!!!
Es important la resposta del senyor James Sène al Jordi sobre la idoneïtat en aquest moments, de contractar una hipoteca amb unes certes característiques. Seria bo fer-ne un podcast o un article.
No se si se n’ha publicat algun i no el recordo. Si és així apostaria per tornar-lo a publicar.
Gràcies
Una bona idea, Mercè. Moltes gràcies pel teu comentari!!!
Molt bona explicació de James👏👏👏. Tinc una pregunta per al senyor James Sène: ara és moment de comprar un habitatge mitjançant una hipoteca amb un 1,85% de tipus d’interès q suposi un endeutament del 300%?
Gràcies Jordi, respecte la teva pregunta no tinc prou dades, no obstant et faig la següent consideració:
El deute pot ser un benefici financer quan es gestiona correctament. Tot i que les preferències d’una persona en última instància dicten la quantitat de deute amb la qual se sent còmode, la regla 28/36 proporciona un punt de partida útil per calcular una càrrega de deute raonable.
Segons aquesta norma, les llars no haurien de gastar més del 28% dels seus ingressos bruts en despeses relacionades amb l’habitatge. Això inclou pagaments hipotecaris, assegurances de propietaris, impostos sobre la propietat i despeses d’escala. I les llars no haurien de gastar més d’un màxim del 36% en el servei total del deute, és a dir, despeses d’habitatge més altres deutes, com ara préstecs per a cotxes i targetes de crèdit.🙏🏿
Molt interesant.
Estarem atents a la publicació de la comparativa de preus.
Moltes gràcies pel teu comentari, Manel!!!
Esperarem la comparativa dels preus. En els productes que valen poc és on hi ha el parany, perquè costa adonar-se de la diferència.
Amb el desgavell de l’actual inflació, productes el preu unitari del quals no arriba a 5 euros o el quilo a 10, s`han apujat fins a un 15 o 20%. Molts no s’hi fixat, perquè les diferències en terme absolut són petites.
Moltes gràcies per la teva aportació als comentaris de l’article, com sempre tu no hi faltes mai. Moltes gràcies!!!