El preu de la llum podria caure un 50% el 2030
Un informe del Banc d’Espanya pronostica que les energies renovables podrien fer caure el preu de l’electricitat un 50% d’aquí a 2030. A més, preveu que la presència de les energies renovables sobre l’ús final d’energia representi el 42% del total del mercat.
En un estudi titulat “L’impacte de les energies renovables sobre el preu majorista de l’electricitat”, el Banc d’Espanya pronostica que les energies renovables podrien fer caure el preu de l’electricitat en un 50% addicional d’aquí a 2030 si es compleix el desplegament previst en el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima (PNIEC).
“A més de contribuir a la transició climàtica, les energies renovables tenen un paper molt rellevant en la reducció dels preus a l’engròs de l’electricitat i aquesta rellevància previsiblement s’incrementarà en el futur”, assenyala informe.
Les energies eòlica i solar van passar de sumar el 26% del total de generació elèctrica durant el 2019, a més del 40% en els primers sis mesos d’enguany. El percentatge de demanda elèctrica cobert per renovables va assolir màxims del 47% en el segon trimestre de 2024.
A més, l’estudi mostra que el preu a l’engròs de l’electricitat va ser més d’un 40% inferior durant la primera meitat d’aquest any respecte al qual s’hauria observat de mantenir-se la capacitat de generació eòlica i solar en els nivells del 2019.
La importància dels factors externs
El BdE reconeix que, en qualsevol cas, el comportament futur d’aquests preus està subjecte a una considerable incertesa, en estar condicionat per l’evolució de diferents factors d’oferta o de l’adaptació de la demanda als nous nivells de generació renovable. En aquest context, precisa que els preus del gas natural encara tenen un efecte important en els preus del mercat, com s’ha vist amb la pujada de preus arran de les sancions imposades a Rússia.
Això no obstant, l’informe apunta que la predicció de la rebaixa del preu de la llum s’ha elaborat estan amb un interval de confiança d’entre el 45% i el 60%, en el supòsit que el preu del gas natural es mantingui en els nivells actuals i que no es redueixi el ritme d’execució dels ambiciosos projectes d’inversió previstos per a augmentar la capacitat de generació elèctrica renovable.
Per altra banda, els objectius climàtics marcats per la Unió Europea de reduir un 55% les emissions de CO₂ per a 2030 respecte al nivell de 1990, així com d’assolir la neutralitat climàtica l’any 2050, continuaran tenint un efecte substancial en el preu als mercats a l’engròs.
El BdE fa la reflexió que “sota el sistema marginalista vigent als mercats europeus, els preus de l’electricitat es fixen a partir de les ofertes de la tecnologia més cara necessària per cobrir la demanda de cada tram horari”. Per tant, “un augment de la generació d’energies renovables afectaria els preus a l’engròs en la mesura que desplaci a altres tecnologies de més cost marginal del mix energètic necessari per satisfer la demanda en determinats trams horaris”.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies per compartir-ho. Com a membre del CR de Som Energia, conec el funcionament del mercat elèctric i el que conclou el Banc d’Espanya ben segur no passarà, tot i que seria bonic. La darrera frase del informe, ho revela. L’article barreja cost i preu de l’electricitat i això té poc sentit en un preu fixat per subhasta. No és ben estrany que no parli de la generació hidroelèctrica? Les centrals hidroelèctriques oferten a preus més elevats que les centrals de cicle combinat. Com és possible? Perquè disposen d’emmagatzematge (l’embassament) i poden triar l’hora a la que produeixen, a diferència de la majoria de fotovoltaica i eòlica actuals, que produeixen si fa sol o si bufa el vent. A mesura que s’instal·li més emmagatzematge en aquestes tipologies de renovables, també passaran l’eòlica i la fotovoltaica a ofertar a preus desorbitats, és una subhasta i el mercat capitalista sempre vol (només) guanyar diners. Per aquest motiu, principalment, no caurà el preu de la llum, perquè té poc a veure amb el cost real, que és, aquest sí, baixíssim. L’esperança que ens queda és que Brusel·les canviï aquestes ‘regles del joc’ que afavoreixen als especuladors. Tan de bo passi aviat.
Moltes gràcies, Jaume, per la teva extensa explicació. Estic totalment d’acord amb el que has dit, i el que diu aquest informe del Banc d’Espanya segurament que és una utopia que malauradament no passarà…