How does inheritance work in Catalonia?

Quins són els passos a seguir per a tramitar una herència? Quins impostos he de pagar i en quins tinc reduccions? Què passa si hereto un immoble? Resolem tots els dubtes en aquesta guia ràpida per a tramitar herències.

 

El primer que cal tenir en compte és que cada cas pot tenir particularitats concretes segons la massa hereditària, la situació familiar o la comunitat autònoma on es trobi, de manera que serà convenient buscar assessorament personalitzat. Tot i això, cal conèixer els passos per a tramitar una herència i tenir en compte la següent informació abans d’iniciar el tràmit.

 

Quina documentació necessitarem?

Comptarem amb tres documents que ens acompanyaran al llarg de tot el tràmit:

  • Certificat de defunció, on s’indiquen les dates de defunció i de registre i les dades del causant. Es pot obtenir al Registre Civil, sigui presencialment, per correu o de forma telemàtica des del Ministeri de Justícia. 
  • Certificat d’últimes voluntats. És el document que indica si el causant havia atorgat testament o no, i en cas d’haver-ho fet, a quin notari, de manera que ha de concordar amb el testament real. Es pot obtenir a les gerències territorials del Ministeri de Justícia, per correu, o des de la web del Ministeri.
  • Testament. En el cas que n’hagi fet, serà el document base des d’on es nomenaran els hereus, les parts que els corresponen i els béns a heretar. Si no existeix testament, es crea el document abintestat, en el qual s’adjudica l’herència per rang sanguini tal com dicta la llei.

Impost de successions: com calcular-lo?

En primer lloc, cal calcular el valor imposable, és a dir, el valor real de l’herència, i en cas que hi hagi béns immobles, es valorarà segons el preu actual del «mercat». També s’inclouran les assegurances de vida. Al valor imposable caldrà restar-hi deutes i càrregues deduïbles, que en el cas dels immobles a Catalunya es poden reduir fins al 95 % si es compleixen els requisits sol·licitats per l’Agència Tributària de Catalunya, amb un màxim de 500.000 euros.

La base imposable menys les reduccions oportunes donaran l’import de la base liquidable, és a dir, l’import final a pagar. A Catalunya, l’impost de successions i donacions oscil·la entre el 7 % i el 32 %, en funció de la quantitat heretada, i s’ha d’abonar en un màxim de sis mesos des de la data de defunció. 

 

Els deutes també s’hereten?

Sí, els deutes s’hereten, i també ho fan les hipoteques. En cas d’heretar un immoble amb hipoteca, al pagament de l’impost de successions caldrà sumar-hi els impostos municipals de l’immoble i les quotes mensuals corresponents al préstec. El canvi de titularitat d’hipoteca serà gratuït. Avui dia, però, la majoria d’hipoteques i préstecs personals compten amb assegurança de vida vinculada i, per tant, en cas de defunció del titular la mateixa assegurança abonarà la quantitat pendent. En cas que la hipoteca heretada tingui clàusules abusives, el nou titular les podrà reclamar perquè siguin anul·lades.

 

Qui pot reclamar la llegítima?

L’article 425-9 del Codi civil de Catalunya reconeix el dret a la llegítima, en el qual els descendents poden reclamar el 25 % de l’herència, independentment de les últimes voluntats del causant. En cas de no tenir fills, seran els ascendents, pare o mare. Encara que s’hagi especificat un hereu universal, aquest només tindrà accés al 75 % de l’herència, excepte si els legitimaris renuncien a la llegítima. 

 

Què passa si renunciem a l’herència?

En cas de no poder-ho assumir (amb préstec o sense), les persones que hereten tenen l’opció de renunciar-hi. Una renúncia pura no té cap cost, més enllà de l’impost de successions que anirà a càrrec de la nova persona que hereta. En funció del parentiu amb la persona difunta, aquest impost serà més o menys alt. Si es renuncia a favor d’una persona determinada, aleshores sí que caldrà abonar l’impost de successions, ja que cal acceptar l’herència per a després poder-ne fer la transmissió.

Per a tenir més informació concreta sobre el procés d’herència i els impostos vinculats podeu consultar la guia de l’Agència Tributària de Catalunya.

 

11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Ep. 3 | Abusos bancaris: clàusules hipotecàries

1 min read

Hi ha més de 80 clàusules hipotecàries abusives i les

Finances

Reps l’assessorament financer adequat?

5 min read

Només un 13% dels clients reben assessorament financer de

Finances

El pla Moves III

4 min read

Des del 10 d’abril de 2021 estan disponibles les ajudes del Pla MOVES III (o Pla Moves 2021)



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Anna RibesAnna Ribes says:
    Anna

    Moltes gràcies per les explicacions.

  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Per tan els germans mai tindran la legítima en cas d’absenci de fills i pares del caussnt

    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Així ho entenc també jo. Gràcies pel teu aclariment, Alícia!

      3 years ago
  4. Elisa MallofréElisa Mallofré says:
    Elisa

    Cal posar l’accent en l’assessorament jurídic d’un advocat especialista en aquests temes. Fer-s’ho un mateix està bé després de rebre el corresponent assessorament personalitzat.

    • Jennifer Roca Civit says:

      Moltes gràcies pel teu consell, Elisa. Que tinguis molt bon diumenge, ens veiem per la Plaça!

      3 years ago
  5. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Gràcies Jordi ha estat molt clar tot, unicament un dubte sinó hi han descendents si ho entés bé serán els pares (ascendents) qui poden reclamar llegitima,
    El dubte es i els germans poden reclamar la llegitima?
    Gràcies

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Hola, Alícia. Sí, els legitimaris seran els descendents del causant, en primer lloc els fills, i si aquests no existeixen seran el pare i la mare del causant o testador.

      3 years ago
  6. Rosa Maria SoléRosa Maria Solé says:
    Rosa Maria

    Molt complicat, més val no heretà res. Perquè si no ho saps i a més a més heretes deutes. Abans d’acceptar ho pots saber si hi han deutes ?

    • Jordi CollJordi Coll Planas says:
      Jordi

      Hola, Rosa Maria! No és complicat, jo diria que una mica carregós, més que res pel munt de tràmits i paperassa a fer, Registre Civil, notari, Registre de la Propietat, Agència Tributària, Ajuntament… Pensa que hi ha sis mesos de temps per fer tota la paperassa i acceptar l’herència… En aquests casos en els quals és una mica complicat saber si és o no del nostre interès acceptar una herència, el més assenyat és acceptar-la a benefici d’inventari, no fos cas que el passiu de l’herència fos més que no pas l’actiu… Llavors, un cop fet l’inventari, podrem decidir si l’acceptem o la repudiem, en funció de si ens és convenient o no.

      3 years ago

Leave a Reply

App Store Google Play