La bombolla del carboni farà caure els bancs?

El canvi climàtic ve acompanyat d’una pujada d’impostos i dels drets d’emissió que paguen els grans consumidors energètics per emetre cada tona de diòxid de carboni. Un fenomen que posa en evidència el perill que suposa per a la banca tradicional tenir milions d’euros invertits en actius d’hidrocarburs, que corren el risc de convertir-se en actius encallats, enfront de polítiques que fomenten una economia verda.

 

La ‘bombolla del carboni’ és una bombolla conjuntural basada en la valoració de les empreses que depenen en gran manera de combustibles fòssils com a factors de producció, però que també afecta les institucions financeres que tenen inversions massives en actius fòssils, és a dir, que fan servir aquests actius com a eines financeres per a préstecs i inversions vinculades al sector dels hidrocarburs, principalment petroli i gas natural.

El concepte no és nou: el 2011 Michael Le Page ja en parlava en un article publicat al ‘Newscientist’, on l’emprenedor i escriptor britànic Jeremy Leggett afirmava que “hi ha un riu suïcida de capital que flueix cap als combustibles fòssils”. Una hipotètica bombolla que afectaria l’estabilitat financera de la banca tradicional, a causa de la sobrevaloració dels actius basats en combustibles fòssils davant d’un increment d’iniciatives governamentals per passar a una tecnologia més neta en un futur pròxim.

Tanmateix, el terme està guanyant rellevància perquè la tendència no afluixa, i com va passar amb la crisi de les hipoteques ‘subprime’ del 2008, sembla que la banca continua jugant a la ruleta russa, facilitada per una manca de regulació, i potser per la confiança que la privatització dels guanys i socialització de les pèrdues és un ‘fait accompli’, en cas de fallida, atès el rescat bancari a càrrec del contribuent que acostuma a acompanyar els excessos del món financer.

 

El BCE no ho veu clar i mou fitxa

El juny del 2021 es publicava un informe, a càrrec d’investigadors i estudiants de l’Institut Rousseau, de l’Institut Léonard de Vinci, del Reclaim Finance, de Friends of the Earth i d’un conjunt d’organitzacions de la societat civil, que donava a conèixer el volum d’inversions que els principals bancs europeus tenen en actius de combustibles fòssils. Concretament, l’informe afirmava que aquesta banca tradicional ha acumulat 532.000 milions d’euros en actius vinculats al carbó, al petroli i al gas, un 95% del seu capital total.

El perill que això representa per aquests bancs tradicionals a l’hora de suportar una sobtada baixada de valor d’aquests actius és evident, i així ho va entendre el Banc Central Europeu (BCE), que va anunciar uns tests de supervisió bancària durant el 2022, per tal d’assegurar-se que les entitats financeres són prou resistents per suportar les crisis financeres i econòmiques.

Concretament, el BCE ho va fer per avaluar la sostenibilitat dels models de negoci de les entitats financeres, mesurant els seus ingressos procedents d’exposicions rellevants per al clima, com els préstecs a indústries que emeten grans volums de gasos d’efecte d’hivernacle; i per calcular el grau d’exposició de la banca tradicional a les indústries intensives en carboni.

El BCE ha previst penalitzacions per les entitats financeres que no diversifiquin el seu model de negoci i l’adaptin a les polítiques mediambientals promogudes per la Unió Europea, però potser també caldria canviar la política monetària i ser igualment assertius a l’hora d’avisar a la banca que davant una altra fallida de les seves inversions de risc, seran les entitats financeres, i no els contribuents, les que pagaran els plats trencats.

 

11Onze s’està convertint en un fenomen com a primera comunitat fintech de Catalunya. Ara, llança la primera versió d’El Canut, la super app d’11Onze, per a Android i Apple. Des d’El Canut es pot obrir el primer compte universal al territori català.

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

11Onze

Els fons de garantia són prou garantia?

4min lectura

Els experts en economia fa temps que avisen d’una realitat

Finances

Bancs tradicionals: felicitats!

3min lectura

El 4 de desembre se celebra el Dia Internacional dels Bancs

11Onze

Quins avantatges té l’IBAN búlgar?

4min lectura

El Canut, la super app financera d’11Onze, ja és una realitat que



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    Bon article.

  2. Jordi MorenoJordi Moreno says:
    Jordi

    Una dada molt interessant. Cal desprendre’s de les inversions en energia fòssil.

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      Cert Jordi, cal desprendre’s de tot allò que vagi de bracet directe o indirectament del petroli i altres energies fòssils, pensa que alguns productes que ni ho semblaria, en són plens també. Salut

      Fa 3 anys
  3. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Es d’agrair que poseu sobre la taula de manera planera i intel.ligible per a tothom aquests temes que poden semblar per a especialistes i en canvi ens afecten a tots els ciutadans, no només els inversors sinó els contribuents al tresor públic, i que quan arriben les bufetades no sabem d’ on venen.

  4. Daniela SimónDaniela Simón says:
  5. Gabriel JosidGabriel Josid says:
    Gabriel

    Tot un tema! Gracies per tractar_ho. Veurem com surten aquests tests d’estress de la banca europea. Sobretot la espanyola, tenint en compte l’oligarquia energètica dels nostres veïns.

    • Laura Bunyol Bartrina says:

      A veure Gabriel, de moment nosaltres anem fent cultura i construint comunitat. Veurem què passa al final. Gràcies pel teu comentari!

      Fa 3 anys
  6. Daniela SimónDaniela Simón says:
  7. Ricard Calvo VilanovaRicard Calvo Vilanova says:
    Ricard

    Ben definit

  8. Jesus Manuel Nuňez TizadoJesus Manuel Nuňez Tizado says:
    Jesus Manuel

    Com sempre els ciutadans serem els darrers pagadors 🤬🤬

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs sí, malauradament sempre és així. Moltes gràcies pel teu comentari, Jesús!!!

      Fa 3 anys
  9. Josep RuaixJosep Ruaix says:
  10. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Aviam si es cert el tema BCE,i ho apluquen

    • Jordi CollJordi Coll says:
      Jordi

      Doncs a veure… Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!

      Fa 3 anys
  11. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:

Deixa una resposta

App Store Google Play