El boom de l’economia circular
No és cap secret que el model de producció lineal que hem aplicat fins ara, basat a extraure, produir, consumir i llençar, és del tot insostenible per la vida en el nostre planeta. La indústria ja fa temps que pateix els efectes de l’escassetat de recursos naturals i està incrementant exponencialment la seva inversió en iniciatives d’economia circular.
Seguint el mateix ritme de vida que hem portat fins ara, la humanitat necessita 1,75 Terres l’any. És a dir, estem utilitzant un 75% més de recursos dels quals el nostre planeta pot regenerar. O en altres paraules, fa dècades que consumim més recursos naturals dels que el planeta pot reposar anualment.
Els darrers cinquanta anys, l’ús mundial de recursos materials gairebé s’ha quadruplicat, superant al creixement de la població. Els humans consumim uns 100.000 milions de tones de matèries primeres l’any, com ara el petroli, el gas i els metalls. Tanmateix, en prou feines en reutilitzem el 9%, només la Unió Europea genera més de 2.100 milions de tones de residus a l’any.
És prou evident que el sistema socioeconòmic actual basat en el consumisme i un model de producció lineal té els dies comptats i només podrà garantir la seva sostenibilitat, tant mediambiental com econòmica, instaurant un sistema d’economia circular. Cal establir un model de producció i consum responsable i més sostenible, de manera que les matèries primeres es mantinguin més temps en els cicles productius i es puguin aprofitar repetitivament, procurant generar molts menys residus.
És necessari un canvi de mentalitat que faciliti una transició cap a un model basat en reduir, reutilitzar i reciclar, en comptes del de produir, fer servir i llençar. Es tracta d’aconseguir un màxim desenvolupament utilitzant els menors recursos possibles i generant els mínims costos a través d’un model d’economia circular.
La indústria es posa les piles
Segons un estudi del Ministeri Federal de Medi Ambient alemany i la consultora Roland Berger, el volum mundial del mercat de l’economia circular va generar 148.000 milions d’euros el 2021 i es preveu un creixement de fins a 263.000 milions d’euros el 2030, la qual cosa suposa un augment del 78%.
Un informe d’ABB recentment publicat sota el títol “Circularidad, no hay tiempo que desperdiciar” revela que a l’Estat espanyol, el 94% de les empreses del sector industrial estan sentint els efectes de l’escassetat de recursos naturals, la qual cosa ha portat al 58% d’elles a augmentar la seva inversió en iniciatives d’economia circular.
Encara que persisteix la percepció que l’adopció de pràctiques de producció circulars comporta costos addicionals, l’estudi apunta que la seva implementació pot resultar en un estalvi significatiu de costos a llarg termini.
Aquesta reticència al canvi ve donada principalment perquè moltes empreses encara tendeixen a enfocar-se exclusivament en les despeses operatives i de capital inicials, sense tenir en compte que els processos simplificats inherents a aquestes pràctiques incrementen l’eficiència i optimitzen els recursos. Per tant, reduint els residus i les despeses operatives a llarg termini.
Tanmateix, les dades mostren que la majoria de les empreses donen suport a la normativa sobre circularitat i que, malgrat la falta d’un enfocament normalitzat i la lenta adopció d’algunes pràctiques, incrementaran la seva inversió en els pròxims tres anys.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!