Celler Bouquet d’Alella: tradició i innovació

Bouquet d’Alella, es troba a la DO Alella. És un celler ubicat en una de les dues masies que té la propietat, la Masia Can Boquet, del segle XV, d’estil gòtic, a tocar de la població d’Alella. Els germans Cerdà estan al capdavant d’aquesta finca que ha estat a les mans de la família des de fa 14 generacions.

 

Des de fa 5 segles que la família Boquet està al capdavant de les terres situades al Maresme i al Vallès (DO Alella). Fa 10 anys, després de veure com la feina feta a la terra no era valorada, ja que el preu del raïm era molt baix, els nets d’una Boquet, en Toni Cerdà, viticultor i enòleg, i la seva germana Teresa, economista, van decidir continuar la feina del pare d’anar replantant vinya i fer -amb el raïm que produïen part de les seves terres- vi, embotellar-lo i comercialitzar-lo. Aquesta idea els va venir al cap veient com viure de la feina venent raïm era difícil i que el futur de la finca perillava davant la forta pressió urbanística que viu permanentment la zona per la proximitat de Barcelona.

 

Una idea romàntica

La Teresa Cerdà diu que el projecte va néixer de la visió romàntica de mantenir el llegat familiar de Can Boquet. De fet van construir el celler a la planta baixa de la casa pairal del segle XV, Can Boquet, que es troba envoltada de vinyes i des d’on es pot visionar el mar, tan present en aquesta dominació d’origen.

La producció que fan és petita, de 35.000 ampolles anuals, les quals són consumides majoritàriament a Catalunya, concretament a les comarques barcelonines i gironines. Només exporten una petita part a Holanda. “Tenim una producció molt petita” – comenta la Teresa, qui afegeix que “hi ha molta competència i costa arribar al client perquè hi ha bons vins a tot arreu. Cada vegada més, però, els vins de casa són més apreciats. Així i tot, cal que el consum del vi de proximitat sigui més estès i ben entès, perquè la nostra feina no és només fer bons vins, sinó cuidar el territori. Com diu el meu germà, som els jardiners de la comarca, perquè mantenim el territori i donem forma al paisatge”. És fàcil deduir que el nom escollit per al celler, Bouquet, és una clara evocació al nom familiar Boquet, que es va perdre a la nissaga, quan seguint la tradició catalana, en haver-hi una pubilla, els seus fills deixen de dur de primer cognom, el cognom de la mare.

Mar i muntanya

Les vinyes de Bouquet d’Alella estan disseminades. Unes es troben arran de mar, d’altres per damunt dels 400 metres d’altura i unes altres entremig. “Aquesta diversificació de localització és el que acaba donant als nostres vins un caràcter propi, perquè cada terrer, malgrat tenir plantada la mateixa varietat, dona un tast diferent”. La divisió en petites parcel·les, de les 14 hectàrees que cultiven, permet als germans Cerdà, fer una selecció acurada dels raïms dels quals en fan dues gammes de productes diferenciades: “Tenim dues classes de productes: la més general, que segueix uns paràmetres molt iguals de vinificació, i una altra, que en diem de micro vinificacions”, explica la Teresa Cerdà, qui afegeix, que al seu germà li agrada explorar diferents maneres de vinificar les varietats, fet que els permet obtenir productes diferents, amb poca intervenció, i que són molt naturals, com ara els vins ancestrals. Les varietats que treballen són les autòctones de la zona. Fa anys que el seu pare havia plantat varietats internacionals, però els germans Cerdà, només han conservat la varietat sirà, “perquè s’ha adaptat molt bé i és mediterrània” i han apostat per les varietats locals de tota la vida, com la pansa blanca, la garnatxa negra i el Mataró-monestrell.  Els seus vins, fruit d’un treball a base d’agricultura ecològica, juntament amb la seva localització concreta, amb un terreny de sauló, amb hiverns suaus i estius calorosos, a prop del mar, fa que siguin suaus, lleugers i amb un punt salí.

 

A prop de Barcelona

El celler es troba a 15 minuts de Barcelona. Aquesta proximitat els ha fet creure fermament amb l’enoturisme que l’han posat en marxa des de la creació del projecte. Tot i que la pandèmia els ha reduït la presència de visitants, creuen que el turista enològic ha de ser un dels puntals del negoci. Fer conèixer la feina que fan, i l’oportunitat que el fet de ser un espai natural tan a prop de la gran ciutat, el qual ha sabut resistir a la pressió urbanística, els esperona a treballar en propostes pensades per a les persones amants del vi, la natura i el producte de proximitat.

Els germans Cerdà parlen orgullosos del llegat familiar i per això treballen la terra pensant en l’entorn i les generacions futures. Gestionen 60 hectàrees de terreny: entre boscos, conreus i vinyes i tenen dues masies d’alt valor històric: Can Boquet d’Alella, del segle XV, on hi tenen el celler, i Can Boquet de Vilassar de Dalt, d’origen romànic, del segle X. El lema que els guia és “Viu la tradició, experimenta la innovació”.

 

Vols ser el primer a rebre les últimes notícies sobre 11Onze? Clica aquí per subscriure’t al nostre canal de Telegram

Si t'ha agradat aquesta notícia, et recomanem:

Cultura

Vins profundament empordanesos

5min lectura

Anna Espelt, directora i enòloga del celler, es planteja la

11Onze

Coneix els guanyadors dels Premis Vinari d’estiu

3min lectura

El certamen patrocinat per 11Onze lliura els premis als

Cultura

L’enoturisme resisteix a la pandèmia

5min lectura

En aquests temps tan convulsos i difícils per al sector turístic



Equip Editorial Equip Editorial
  1. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  2. David MateosDavid Mateos says:
    David

    Enhorabona per la bona feina.
    Recomano el ‘Monastrell negre’

  3. Esther CanovasEsther Canovas says:
    Esther

    El meu pare compraba vins aqui

    • Marc Jara Gimeno says:

      Molt contents que t’hagi agradat l’article i que t’hagi portat records, Esther. Moltes gràcies pel teu comentari.

      Fa 3 anys
  4. Laura León AmatLaura León Amat says:
    Laura

    Conec aquest celler, als dos gerrmans, les seves vinyes i el fantàstics vins que elaboren. El blanc A+ Boquet premiat per Vonari tasteu-los, boníssims👏🏼👏🏼

    • Jordi Oller says:

      Molt bon consell Laura!! Sens dubte uns caldos molt bons. Ens trobem a La Plaça.

      Fa 3 anys
  5. Josep RuaixJosep Ruaix says:
    Josep

    Molt be 👏👏👏👏

  6. Francesc Estafanell PujolFrancesc Estafanell Pujol says:
    Francesc de Borja

    Jo només coneixia la masia dels Bosuet de Vilassar de Dalt. Ara a banda de la d’Alella tinc curiositat per tastar-ne els vins

    • Xavier Esteve says:

      La curiositat, Francesc, també és un gran ingredient dels vins i les seves terres. Gràcies.

      Fa 3 anys
  7. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    La foto és impressionant

  8. Mercè ComasMercè Comas says:
    Mercè

    Cada dia us supereu, avui a més més maridatges! gràcies Xavi
    Molt encertat el Toni Cerdà quan diu que són els jardiners de la comarca
    gràcies

    • Xavier Esteve says:

      Moltes gràcies , Mercè. Realment són jardiners, i altres coses, com canalitzar les aigües quan plou.

      Fa 3 anys
  9. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    La cultura del vi ,la barreja de tradició i tecnologia és un món apasionant

    • Xavier Esteve says:

      Gràcies Alícia, tens raó, i sense la tradició moltes vegades no arribaria la segona.

      Fa 3 anys

Deixa una resposta

App Store Google Play