Credit Suisse i el forat dels bons AT1
L’acord de rescat arran de la compra de Credit Suisse per part d’UBS ha agafat per sorpresa als titulars dels bons AT1 i ha posat en escac un mercat de bons valorat en 275.000 milions d’euros. Aquests bons d’alt risc del banc suís, que tenien un valor nominal d’uns 16.000 milions d’euros, ara passen a valer exactament zero euros.
Els inversors en bons AT1 han entrat en pànic després que l’Autoritat de Supervisió dels Mercats Financers de Suïssa (FINMA) anunciés que la compra de Credit Suisse per part d’UBS suposarà una amortització completa del valor nominal de tot el deute d’aquest tipus de bons, també coneguts com a bons contingents convertibles o CoCos.
Aquests tipus de bons AT1 es van introduir després de la crisi financera del 2008 i estaven pensats per reduir la probabilitat que, en cas de fallida d’un banc, el rescat anés a càrrec del contribuent. Es tracta, essencialment, de bons d’alt risc que es converteixen en capital si un banc cau per sota d’un determinat límit de capitalització, compensant les pèrdues.
L’anunci per part del Banc Nacional Suís (SNB) que UBS compraria Credit Suisse per 3.010 milions d’euros, menys de la meitat del que valia el banc a l’últim tancament del mercat borsari, representava una devaluació significativa del valor de les accions. La sorpresa, però, va ser que amb l’acord de compra i rescat s’amortitzaven a zero els bons AT1, perdent el seu valor nominal d’uns 16.000 milions d’euros.
Salten les alarmes entre els inversors del mercat AT1
Com era d’esperar, el nerviosisme entre els tenedors de bons AT1 d’altres bancs s’ha fet palès davant la possibilitat de perdre les seves inversions en cas de col·lapse bancari. Un fet que posa en escac un mercat de bons AT1 valorat en 275.000 milions d’euros i que es preveu obligui els bancs a pujar la prima de risc d’aquests productes d’inversió.
La presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, va voler tranquil·litzar els inversors que veuen incrementat el risc de sofrir grans pèrdues com a part de qualsevol rescat, afirmant que “Suïssa no estableix estàndards a Europa” pel que fa a les condicions de rescat de les entitats bancàries.
Cal tenir en compte que només a Espanya la gran banca té uns 22.000 milions d’euros en bons convertibles contingents, CoCos. Repartits principalment entre els actius del Banco Santander (7.811 milions), CaixaBanc (5.000 milions), BBVA (5.000 milions) i Banco Sabadell (1.750 milions). Queda per veure si la gran volatilitat del mercat, marcada pels problemes de liquiditat dels bancs que han acaparat els titulars dels últims dies, s’agreujarà amb les mesures de suport adoptades per minimitzar-ne les conseqüències.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies!
👍