“Amb les criptomonedes els diners són teus”
Si has sentit a parlar del ‘blockchain’, segur que saps alguna cosa sobre la infraestructura que sosté el món de les criptomonedes. “Les criptomonedes són monedes digitals”, resumeix el CTO d’11Onze Raul Arribas, en un nou episodi de L’Estat de la Nació.
“Són diners que existeixen al món digital, i no en el món real, entenent real com allò que portem a la cartera i podem tocar amb els dits. Però tampoc es diferencien gaire més dels diners que habitualment fem servir”, detalla Arribas. Cal pensar que, de fet, avui dia ja ho paguem gairebé tot amb la targeta o amb el mòbil, fem transferències, cobrem la nòmina, i no veiem mai els bitllets.
Quina és la diferència, doncs, amb els diners convencionals? La primera, efectivament, és la tecnologia que la sosté, el ‘blockchain’. “És una tecnologia molt més segura que l’actual. Les criptomonedes són un tipus de diners que estan més protegits en l’entorn digital”, resumeix el CTO d’11Onze, que afegeix que “l’altra gran diferència és que els diners són teus”.
“Els diners electrònics convencionals no són nostres del tot. Si vull fer una transferència, el banc m’ho ha d’autoritzar, si vull pagar en un restaurant, no podré pagar si Visa o Mastercard no tenen validada aquella targeta…”, explica Arribas. “Amb les criptomonedes, en canvi, no hi ha ningú que m’impedeixi enviar diners a un altre”, sentencia. Això és així perquè les criptomonedes no tenen una institució central que decideix què es pot fer i què no. “Això és un canvi de paradigma molt important”, diu el CTO d’11Onze.
Assegurar els interessos de tots
“Fa dècades que els bancs centrals no emeten bitllets i monedes segons les reserves d’or que tenen, sinó que poden emetre la moneda que vulguin, i ho fan per alterar l’economia segons uns interessos, se suposa que de tothom. Però al final sempre acabem pagant els mateixos. Com passa actualment, quan els bancs centrals comencen a imprimir diners, puja la inflació i aleshores els estalvis de la ciutadania perden valor i podem comprar menys coses amb els mateixos diners”, explica Raul Arribas.
Per contra, el que atorga valor a les criptomonedes és com se n’aconsegueixen crear de noves. Això és gràcies a les persones que asseguren tot l’entorn tecnològic, i que, de fet, treballen precisament per a això, per obtenir recompenses pel seu treball, quelcom clau per sostenir tot el sistema. “Està muntat d’una manera descentralitzada que impedeix que les persones que hi fan feina tinguin interessos concrets per posseir el sistema”, resumeix el CTO d’11Onze.
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!
interessant aquest món. molt interessant.
Ens és grat publicar articles que siguin del teu interès… Moltes gràcies pel teu comentari, Vicenç!!!
👏
Gràcies, Daniela!!!
👌
Gràcies Joan,
Gràcies per seguir informant de les cripto,
És la nostra feina. Moltes gràcies pel teu comentari, Alícia!!!
Bona presentació. Molt bé que preveieu posar la xerrada d’en Raül a la Plaça. Gràcies.
Doncs sí, així la podràs veure, esperem que la trobis interessant. Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!
Interessant però tema molt fosc, i sobre tot degut a la grandissima inestabilitat/volatilitat d’aquest mon
Totes les inversions tenen el seu risc, i amb les criptomonedes passa exactament el mateix que amb tota la resta de productes… Moltes gràcies pel teu comentari, David!!!
Ok 👍
Gràcies, Josep!!!
Per als que no podrem ser a la xerrada d’en Raül Arribas, un cop s’hagi fet, podreu penjar un àudio aqui, a la plaça?
Sí, Josep. Està previst penjar-ho a La Plaça.
Gràcies per plantejar-ho!