Empreses de proximitat que inspiren: Cooperativa de Vins CEVIPE

En aquests moments, més que mai, cal apostar pels productes de proximitat, perquè es pugui continuar la tasca que desenvolupen 8000 viticultors i els 800 cellers que hi ha a Catalunya. Cellers que, amb el confinament i el tancament de restaurants i bars i l’aturada de l’exportació, estan tenint dificultats per arribar a les seves vendes estimades i fer front a les despeses d’estructura

 

La cultura, la tradició i el paisatge del vi formen part de la història de Catalunya. El nostre país compta amb 12 denominacions d’origen que avalen la qualitat dels nostres vins: Alella, Catalunya, Cava, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Penedès, Pla del Bages, Priorat, Tarragona i Terra Alta. En cada una d’aquestes zones, la geografia, el clima i les varietats de raïm fan que els vins elaborats a Catalunya siguin diversos entre ells, però amb un denominador comú: productes de qualitat gràcies a la dedicació i l’afany de superació dels productors i elaboradors.

 

  • Catalunya, bressol de la viticultura 

CEVIPE (Centre Vinícola del Penedès) és una empresa cooperativa de segon grau que integra 16 cooperatives vinícoles arrelades al territori de l’Alt i Baix Penedès, el Garraf, el Tarragonès, l’Alt Camp i la Conca de Barberà. La seva missió és oferir recursos tècnics i humans per a millorar la renda econòmica dels viticultors i, per tant, orienten els seus objectius en un procés de millora continua, des de la qualitat del cultiu de la vinya fins a l’elaboració i comercialització dels vins i caves. El compromís amb el territori és un actiu exclusiu, emparant els seus productes sota el distintiu de qualitat de les diferents Denominacions d’Origen de Catalunya i de la Denominació d’Origen Cava.

L’entitat va néixer l’any 1985, quan les cinc cooperatives del Baix Penedès Albinyana, Bellvei, Llorenç, Calafell i Vendrell van fundar la cooperativa de segon grau amb la finalitat de facilitar els processos d’innovació i modernització, al mateix temps que reduïen costos i s’assolia una concentració en el volum d’oferta en el mercat del cava. El bon funcionament i l’augment de la demanda d’aquests vins va propiciar el procés d’integració de més cooperatives al grup. 

Gràcies a la unió d’aquestes cooperatives es va poder invertir en equips de refrigeració per fermentar el most a temperatura controlada, un sistema que es començava a estendre a altres punts d’Europa i que a Catalunya encara era residual. El sistema d’elaboració tradicional quedava enrere i començava una nova era pel que fa a la qualitat del vi. El mercat demanava vins afruitats i de gust agradable, i això només es podia aconseguir fermentant els mostos a baixa temperatura, per evitar la vaporització de les aromes. En aquests vins, la demanda ja era molt superior i seguia creixent.

  • De Catalunya a Europa: els vins catalans s’obren camí

L’incentiu econòmic, juntament amb la visió de futur dels dirigents de CEVIPE, va facilitar la posada en marxa d’un sistema productiu modern i de qualitat que va afavorir la conquesta dels mercats i, com a conseqüència, l’increment de clients. Això va motivar el procés d’integració de més cooperatives al grup, i va suposar un important esforç econòmic en el sector cooperatiu d’aquesta regió que va veure imprescindible modernitzar els seus cellers per obtenir el vi base que demanaven les empreses comercialitzadores del sector.

A finals dels anys vuitanta i inicis dels noranta, CEVIPE va començar a obrir-se a Europa per donar a conèixer els seus vins, principalment a Alemanya, França i Luxemburg. Actualment, el volum d’exportació està al voltant d’un 20%. L’obertura a Europa va professionalitzar i ampliar els punts de mira de la cooperativa, que juga un paper primordial en l’equilibri de l’oferta i la demanda en benefici del manteniment de les explotacions vinícoles de la zona.

CEVIPE té més de 2.200 socis viticultors, aquests cultiven més de 6.200 hectàrees, amb una producció mitjana de 55 milions de quilos cada any i una facturació mitjana de 30 milions d’euros anuals. Estan presents a 5 Denominacions d’Origen diferents.

A més de les seves 3 agrobotigues situades al poble del Vendrell i a L’Arboç, compten amb una pàgina web des d’on es pot comprar còmodament des de qualsevol punt amb connexió a internet i, fins i tot, demanar encàrrecs a domicili.

  • Un Sant Jordi marcat pel vi

A Catalunya hi ha 62 cooperatives vitivinícoles que elaboren el 50% del vi català i aglutinen més de la meitat dels viticultors. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) va dur a terme un concurs el dia de Sant Jordi de l’any passat, en plena pandèmia, on demanaven als participants “Amb quin llibre i vi de cooperativa celebraràs Sant Jordi?”, una iniciativa molt celebrada des de casa sota el hastag #santjordiacasa que impulsava, de forma divertida, una nova manera de celebrar la diada a través del vi. El guanyador va ser Jaume Rojals, amb una publicació a Facebook, que recomanava el vi “Llàgrimes de Tardor” de la cooperativa Sant Josep Wines, de Bot, i el llibre “L’Església del Mar”, va ser escollit mitjançant un sorteig aleatori en línia entre tots els participants.

El resultat: els usuaris van recomanar més de 50 vins cooperatius i, a través dels perfils de Twitter i Facebook de la FCAC, es van rebre nombroses publicacions de consumidors recomanant llibres, juntament amb aquests 50 vins d’arreu del territori. Les cooperatives que van ser més representades van ser Cellers Domenys, Celler Batea, Celler Cooperatiu de Gandesa, Empordàlia i Sant Josep Wines. També se’n van recomanar vins del Celler Cooperatiu de Garriguella, Vinícola del Priorat, Cooperativa de Bràfim, Covides, Celler Cooperatiu d’Espolla, Cooperativa Falset Marçà, Vinícola de Sarral, Cooperativa Agrícola de Corbera d’Ebre, Cooperativa de Salomó o Cooperativa d’Ulldemolins, entre d’altres.

A les portes d’un nou Sant Jordi, i amb l’esperança de poder-ho celebrar al carrer com era tradició, el sector del vi obre una nova possibilitat a la ciutadania tot demostrant que, encara que ens quedem a casa, si ho fem en companyia d’un bon vi de proximitat, la celebració serà doble. Així doncs, tant si s’omplen els carrers de roses i llibres com si no, amb quin vi cooperatiu celebraràs Sant Jordi aquest any?

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Daniela SimónDaniela Simón says:
  2. Manel LopezManel Lopez says:
    Manel

    mha encantat

    • Jennifer Roca Civit says:

      I nosaltres celebrem que t’encanti, Manel! Ens veiem per la Plaça! Que tinguis molt bona tarda

      Fa 3 anys
  3. Pere Maria EstremPere Maria Estrem says:
    Pere Maria

    800 cellers…? Crec que només n’he tastat uns 30. Tinc feina…

  4. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  5. Ramon PuigRamon Puig says:
    Ramon

    Que agradable l’ idea de tenir un bon sabor a la boca mentre llegeixes un llibre que et fa sentir emocions o descobrir noves experiències, aixo asseguro que ho el provaré !!

  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    Bona informació m’agrada que els vins catalans vagin pujant la quota de presència
    Em quedo amb la web

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies, Alícia pel teu comentari. Ens veiem per la Plaça

      Fa 3 anys
  7. Sergi Zamora SolaSergi Zamora Sola says:
    Sergi

    Vins Catalans per Sant Jordi i per la resta de l’any!!!!!

    • Marc Jara Gimeno says:

      L’any passat els vins catalans ja assolien una quota superior al 40% en l’elecció del client als restaurants del nostre país. I pujant!

      Fa 4 anys
  8. Laura Bunyol Bartrina says:

    Bé, recomanem llibre i vinet per aquí doncs?! mans a la feina

  9. Xavier Esteve says:

    Molt bon Sant Jordi, genial

Deixa una resposta

App Store Google Play