Està Europa a la vora del col·lapse?
L’elevada inflació, la crisi energètica i la pujada de tipus d’interès estan generant les condicions per a que es produeixi una tempesta perfecta sobre l’economia europea. Cada vegada més dades donen credibilitat a aquells que pronostiquen una depressió per als pròxims mesos.
Unes 20.000 pimes van desaparèixer a l’agost en l’Estat espanyol i 90.000 es troben en fallida tècnica. A més, fins a 700.000 tenen seriosos problemes de liquiditat. Així ho indica l’últim baròmetre del Consell General de Col·legis de Gestors Administratius d’Espanya.
Per si ja ens estem acostumant a les desorbitades xifres d’inflació que ens sacsegen cada mes, aquestes dades sobre l’evolució del teixit productiu posen de manifest la magnitud de la crisi en les pimes, el principal motor de l’economia catalana.
La veritat és que la frenada econòmica avança amb passes de gegant no sols a Catalunya, sinó a tota Europa. La morositat dels préstecs a les empreses va en augment en tot el continent. Per al teixit empresarial serà cada vegada més difícil sobreviure en un context d’elevada inflació i crisi energètica. Una dada reveladora és que els costos de producció a Alemanya han augmentat un 45,8 % en tan sols dotze mesos. Tot indica que s’apropa una “allau” de fallides d’empreses i llars.
Col·lapse imminent?
Tuomas Malinen, professor d’Economia en la Universitat d’Hèlsinki i CEO de la consultora GNS Economics, és una de les veus destacades que adverteixen des de fa mesos que les economies europees estan “a la vora del col·lapse”.
Aquest economista finlandès assenyala que arreglar les deficiències energètiques a Europa probablement portarà anys, la qual cosa podria implicar el tancament permanent de moltes indústries davant la falta de subministrament de gas rus. I no és l’únic que ho pensa, ja que un article recent de ‘The Economist’ també advertia contra el risc de desindustrialització.
Per desgràcia, el sector empresarial europeu s’enfronta a un triple desafiament. En primer lloc, els elevats preus de l’energia empenyen a les empreses a retallar la producció i a tancar fàbriques. D’altra banda, la forta inflació està erosionant la demanda. I en tercer lloc, les pujades de tipus d’interès -han passat del 0% al 1,25% en poc més de dos mesos- estan encarint el crèdit, tant de les empreses com dels consumidors.
Deu passos cap al desastre
Al febrer, Malinen va publicar un fil en Twitter en el qual detallava deu etapes que es podien succeir si esclatava la guerra entre Rússia i Ucraïna.
- Occident respondria amb sancions.
- Rússia respondria tancant el gas a Europa.
- Es produiria un augment massiu dels preus de l’energia a Europa, empenyent al continent a l’estagflació.
- La inflació assoliria els dos dígits en dos o tres mesos.
- Els mercats d’actius fluctuarien fortament primer i després es desplomarien.
- La inflació galopant obligaria el Banc Central Europeu a apujar els tipus de manera ràpida i a detenir el Programa de Compres d’Emergència (PEPP) i la flexibilització quantitativa (QE).
- El sector bancari europeu s’enfonsaria.
- El rendiment dels bons sobirans es dispararia.
- L’eurozona es desmantellaria.
- Europa cauria en una depressió.
La meitat de les seves prediccions ja s’han complert, així que tot indica que ens encaminem cap a una greu depressió econòmica.
Situació límit
Malinen indica que la velocitat de deteriorament de l’economia és enorme i avisa que el “caos” és qüestió de “setmanes, mesos com a màxim”. Per això, recomanava fa poc acumular diners en efectiu, aigua, menjar i fusta per fer front a la crisi econòmica i social que ens amenaça.
Les condicions actuals podrien ferir de mort a l’economia de mercat i potenciar l’intervencionisme dels Estats. Per exemple, la primera mesura de Lis Truzz, la nova primera ministra britànica, va ser congelar el preu de la factura elèctrica i compensar-lo amb l’emissió de deute. I més d’una trentena de països han implantat restriccions a l’exportació d’aliments, la qual cosa podria generar una nova crisi alimentària.
D’altra banda, Tuomas Malinen adverteix que la Xina no podrà acudir al rescat de les economies occidentals com va succeir després de la crisi financera de 2007-2008 perquè és un gegant econòmic amb “peus de fang”, ja que el seu creixement des de 2007 s’ha basat en “un incessant i totalment insostenible estímul del deute”.
En definitiva, cada vegada més economistes opinen que l’enfonsament de l’economia europea ja està en marxa.
Si vols descobrir la millor opció per protegir els teus estalvis, entra a Preciosos 11Onze. T’ajudarem a comprar al millor preu el valor refugi per excel·lència: l’or físic.
Gràcies!
Amb la que sembla que caurà, els estalvis a 11ONZE mitjançant el IBAN Bulgar, estan segurs?
Hola Joan, per resoldre la teva consulta i, alhora, ampliar informació sobre el tema, et recomano fer un cop d’ull al següent article: https://www.11onze.cat/magazine/11onze-assegura-diposits 😊
Gràcies per aquest article, cal estar ben informat, per prendre bones decisions. 👍
Celebrem que t’hagi agradat, Manel, i moltes gràcies pel teu comentari!!!
Les prediccions es confirmen i l’única sortida és saber adaptar-se.
A cada crisi econòmica passa el mateix.
Per tant el més important és haver estat amatent als símptomes i previsors en les desicions. Gràcies per la informació. La tempesta tot junt comença.
Molt cert el que dius, Mercè, a partir d’ara anirem veient com evolucionarà. Moltes gràcies pel teu comentari!!!
Gràcies per mantindre’ns informats👌 ens prepararem, esperem que es quedi tot amb un esglai i simple rumorologia
T’agraïm el comentari, Jordi!!!
Gràcies per aquesta acurada informació d’un bon analisi,que va més enllà del que la majoria som capaços de veure en el dia a dia
Moltes gràcies per les teves paraules, Alícia!