Fons Garantits: Què són i com funcionen
En un context econòmic de gran incertesa, inflació i baixos tipus d’interès, els fons d’inversió garantits poden ser una bona opció pels inversors que volen diversificar els seus estalvis i, alhora, assegurar certa rendibilitat dels seus diners.
Com diu el seu nom, els fons garantits garanteixen de manera total o parcial el capital invertit, així com una rendibilitat prefixada per a un període de temps. Aquesta rendibilitat va, generalment, referida a l’evolució d’un índex borsari de referència, com l’Ibex-35, i dependrà del fet que es compleixin determinades circumstàncies prèviament establertes.
Per tant, cal tenir en compte que en els fons que ofereixen les entitats bancàries espanyoles la garantia de rendibilitat no sempre està assegurada. La Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV) defineix aquests productes com a fons que asseguren que, com a mínim, en una determinada data futura es conservarà la totalitat o part de la inversió inicial, i en algun cas també poden oferir una certa rendibilitat assegurada.
A causa del poc risc que comporten, aquests fons normalment proporcionen una baixa rendibilitat i, estan pensats per a aquells inversors que no volen preocupacions amb els seus diners o inversions, tanmateix, constitueixen una bona alternativa als dipòsits a termini fix.
Tipus de fons d’inversió garantits
Dins dels fons d’inversió garantits podem trobar tres categories diferents en funció de si asseguren o no la totalitat de la inversió inicial. Els fons garantits de renda fixa prometen als inversors, a partir de la data de venciment, la recuperació del capital inicial i també una rendibilitat fixa predeterminada. Es tracta d’uns fons especialment pensats per a inversors amb un horitzó de termini per a les inversions d’entre sis mesos i tres anys, que valoren una elevada estabilitat per a les seves inversions en detriment de la rendibilitat.
Per altra banda, els fons garantits de renda variable només asseguren la inversió inicial a partir de la data de venciment. A més, ofereixen la possibilitat d’obtenir retorns vinculats al comportament de diversos actius financers o índexs. No obstant això, l’inversor ha de tenir en compte que si l’evolució no és l’esperada, la rendibilitat pot ser nul·la.
Hi ha una tercera categoria, els fons de garantia parcial, que a diferència dels dos anteriors no asseguren la totalitat de la inversió inicial, sinó un percentatge que sol estar pel 90%. Un major risc que és compensat amb la possibilitat d’una major rendibilitat al venciment, també lligada a l’evolució d’instruments de renda variable, divises o altres actius.
Els baixos tipus d’interès han popularitzat els fons garantits de renda variable o parcial, que ofereixen un bon balanç entre seguretat i rendibilitat en vers els més conservadors, com els de renda fixa, molt segurs però també amb una molt baixa rendibilitat. Però com sempre, abans de fer una inversió és vital avaluar el risc que estem disposats a assumir i definir clarament els objectius d’inversió.
La pregunta, per tant, és: existeix algun fons que generi rendibilitats altes i garanteixi el 100% de la inversió i dels rendiments?
Si vols conèixer opcions superiors per rendibilitzar els teus diners entra a Fons Garantits. Des d’11Onze Recomana et proposem les millors opcions del mercat.
Sap greu dir-ho però els fons garantitzats són molt mala opció per a l’inversor, els únics que hi guanyen són els comercialitzadors i gestors…
Malauradament això és com anar a un casino, que la banca mai perd i sempre guanya… Moltes gràcies pel teu comentari, Víctor!!!
Ok, gràcies per l’explicació👍
Celebrem que t’hagi agradat, Jordi!!!
Gràcies per aquesta explicació i resum dels tipus de fons
Gràcies a tu per la teva bona valoració, Alícia!
Molt interessant. Gràcies.
Moltes gràcies, Pere
Gràcies per l’article 👍
Moltes gràcies pel teu comentari, Manuel!
👏
Gràcies, Daniela!!!
Bon dia. Ja és possible invertir en fons garantits de renda fixa?
Si la resposta és sí, on puc trobar més innformació? (tipus d’interés, comissió que cobra 11Onze,etcètera)
Gràcies
Em sap greu, Danilo, però encara no estem oferint aquest producte des d’11Onze.
Però no t’amoïnis perquè, així que estiguem a punt de llençar cap nou producte o servei financer, ho anunciem a bastament aquí, a La Plaça, i a les nostres xarxes socials, tot especificant-ne les característiques i preus.
👌
🙏
Molt aclaridor l’article
Gràcies per la teva bona valoració, Francesc!
Està molt bé la informació adreçada als inversors que no necessiten assessorament per part del banc. I perquè si sabem mínimament de què va, aprendrem a preguntar.
La majoria de clients d’un banc demanen simplificació en
l’explicació. El banc ha d’informar de si poden perdre capital o aquest està garantit a l’hora de rescatar el fons. No ho fan perquè molts clients ni ho pregunten, no els passa pel cap que puguin perdre diners. Es el parany, enlluernen amb la rendabilitat sense informar del que pot passar, amb l’esperança que sigui un altre gestor qui hagi d’explicar-li la realitat.
Gràcies per la teva reflexió, Mercè!