Innovació empresarial, la llavor de l’emprenedor
Algunes empreses ja estan consolidades. Altres tot just comencen a créixer. I encara hi ha unes altres que acaben de néixer. Però què fa que totes elles prosperin? Per sobre de tot, la innovació empresarial, la veritable llavor dels emprenedors. L’agent 11Onze, Xevi Esteve, ens dona les claus per emprendre.
Què distingeix els emprenedors? Per què l’emprenedor sempre busca allò que l’apassiona, mentre que el comú de la gent prefereix una feina fixa i funcionarial? “Un emprenedor sempre busca una idea de negoci”, comença a explicar Esteve. La innovació empresarial serà, precisament, a la base d’aquesta idea de negoci.
Per triomfar, aquesta idea de negoci haurà d’augmentar la productivitat, crear un nou producte i satisfer una necessitat. I, això no obstant, per molt bona que sigui la idea, sempre haurà d’anar acompanyada d’un projecte econòmic, un conjunt d’estratègies molt ben pensades per aconseguir beneficis, no només econòmics, sinó també socials. Si aconseguim que aquests quatre factors s’entrellacin adequadament, tenim tots els punts per ser un bon emprenedor.
“De fet, cada dia tenen més importància aquests beneficis socials, la idea que l’emprenedor sempre es desenvolupa en una organització social, una comunitat”, relata l’agent. Al capdavall, explica Esteve, una idea emprenedora sempre busca el benestar de les persones.
Emprenedors vs. empresaris
Però més enllà dels quatre propòsits empresarials que ens hem marcat, és molt important saber trobar les persones adequades per complir aquests propòsits. És en aquest punt que parlem d’un bon lideratge i és el que diferencia, segons Xevi Esteve, un emprenedor d’un empresari corrent. “Un emprenedor sempre és a la fase inicial d’un projecte. El seu objectiu és llançar la idea de negoci. Aquest emprenedor s’encarrega d’organitzar, desplegar i portar a la realitat aquesta idea”, detalla.
També recorda Esteve que, per això, l’emprenedor té un perfil molt més creatiu que un empresari a l’ús. “Està molt centrat a resoldre problemes i assumir més d’una tasca alhora”, diu l’agent. En canvi, un empresari està en una fase molt més avançada, i s’encarrega sobretot d’augmentar els beneficis de la companyia. En definitiva, un empresari ha d’administrar l’empresa, fer créixer el negoci, establir estratègies i delegar tasques de gestió.
Les qualitats de l’emprenedoria
Un emprenedor pot sorgir de qualsevol lloc en una organització: de manera espontània o fruit d’una planificació per crear un nou producte o afegir valor als objectius de l’empresa. Però, sobretot, la innovació necessita, segons Esteve, dos factors. El primer, la tradició, perquè la creativitat sempre és un procés acumulatiu. “Ens hem d’oblidar de la idea que la innovació només pot sorgir de sectors tecnològics o molt avançats”, afirma. El segon, la condició del treballador. “El 70% dels emprenedors surten de les classes treballadores”, assegura.
Això no obstant, és cert que avui dia hi ha espais de treball que són un bon caldo de cultiu per als emprenedors, com les indústries de la comunicació i la informació, els parcs científics i tecnològics o els departaments d’innovació, disseny i publicitat. D’aquests espais propicis per a la innovació sorgeixen les ‘startups’ o empreses emergents.
I quines qualitats ha de tenir un emprenedor? Segons Esteve, almenys sis: capacitat d’arriscar-se sense ser un temerari; constància, paciència i confiança en un mateix; sentit pràctic o anar al gra: i molta organització i ordre. A més, n’afegeix tres que cada vegada són més rellevants: l’ètica, la sostenibilitat i les bones relacions humanes. Un emprenedor no està mai sol; l’èxit sempre és compartit. Tens alguna d’aquestes característiques? I, el més important, tens alguna idea?
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
👍
Gràcies, Manel!!!
Bona exposició. Gràcies.
M’alegro. Pere. Gràcies.
Mokt bé Xavi ara si,ara ja tinc clar la diferència entre empresari i emprenedor m’agrada més el segon
Gràcies
Gràcies, Alícia. Cada cosa té el seu avantatge.
👌
Gràcies, Joan!!!
👏
Gràcies, Daniela!!!