Màquines expenedores: el ‘vending’ sostenible
Xocolatines, patates fregides, refrescos ensucrats… El ventall gastronòmic que han ofert durant anys les màquines expenedores ha saciat tots els nostres vicis, però no ha estat precisament un exemple de dieta saludable. Tanmateix, d’ençà que hem pres consciència de la importància de dur una vida més sostenible, el ‘vending’ ha començat a canviar d’hàbits.
Sigui per ecologia o per salut, el cert és que el consum de productes saludables compta cada vegada amb més adeptes. A Catalunya, el 60% de la població ha consumit alguna vegada aliments ecològics certificats, el 47% ho fa almenys un cop al mes i un 33% amb freqüència setmanal, segons el Baròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics 2020 que elabora cada any la Generalitat. A més, aquestes xifres no han deixat d’augmentar.
De fet, l’Estat espanyol és el productor més gran d’Europa d’aliments ecològics i Catalunya és la tercera regió, només per sota d’Andalusia i Castella la Manxa, en superfície ecològica. I això, és clar, es tradueix en més supermercats ecològics, més botigues de proximitat i un interès creixent pel ‘vending’ saludable als centres educatius, als espais públics, als centres sanitaris i a les empreses.
Des del 2018 Catalunya compta amb un segell de qualitat, promogut per l’Agència Catalana del Consum i l’Associació Catalana de Vending, que s’atorga als operadors que compleixen amb el codi de conducta de les empreses de venda per mitjà de màquines expenedores. L’acord el van signar més de 70 professionals del sector, que es van comprometre a millorar la informació i els serveis que donen als consumidors, com ara detallar quins productes contenen al·lèrgens.
Els aliments que ens cuiden
La normativa que regula el que han de contenir les màquines expenedores és clara. La Llei 1/2010, d’ordenació del comerç minorista, ho detalla en els articles 49 a 52. Alhora, quan les màquines expenedores ofereixen menjar, també han d’estar inscrites al Registre General Sanitari d’Empreses Alimentàries i d’Aliments. A més, totes les empreses dedicades al ‘vending’ han d’operar sota la Directiva europea 2006/123/CE i les alimentàries han de complir fil per randa el Reglament 852/2004 del Parlament Europeu i el Consell.
Així, es recomana que les màquines de ‘vending’ prioritzin begudes sense sucres i additius, com l’aigua, la llet, els sucs 100% naturals, el cafè, el te i les infusions. Pel que fa als aliments, les expenedores haurien de contenir fruita fresca, fruita seca que no sigui ni salada ni fregida, fruita dessecada, coquetes d’arròs o blat de moro, bastonets de pa, amanides envasades i entrepans, preferentment de pa integral.
Això no obstant, més enllà de les recomanacions, hi ha algunes empreses que han volgut fer un pas més enllà, i apostar per un ‘vending’ alimentari encara més responsable. Així és com l’ONG Copade, que es dedica al comerç just, es va aliar amb Easy Vending per oferir màquines expenedores de comerç just i ecològic. Són pioners a l’Estat i l’única diferència amb les màquines convencionals es troba a l’interior.
També és pionera en ‘vending’ 100% ecològic i saludable l’empresa Verd Vending, que treballa en centres sanitaris com l’Hospital Sant Joan de Déu o en universitats com Esade. Treballen amb productes de Veritas i procuren que tots els aliments que ofereixen no hagin estat modificats genèticament, ni continguin pesticides ni fertilitzants, no portin sucres afegits o oli de palma i estiguin certificats com a aliment ecològic per la Unió Europea.
Al final, la preocupació pels aliments acaba promovent altres debats. A les empreses de ‘vending’ també el preocupa, per exemple, l’impacte mediambiental que generen les màquines expenedores. Per això, miren de minimitzar l’emissió de gasos, tal com demostren els debats que organitza l’Associació Catalana de Vending. Perquè la mirada ecològica és sempre una mirada integral que afecta la vida en el seu conjunt. Segur que, a partir d’ara, et fixaràs molt més en els aliments que contenen les màquines expenedores.
11Onze és la comunitat fintech de Catalunya. Obre un compte descarregant la super app El Canut per Android i Apple. Uneix-te a la revolució!
Bon invent les màquines aquestes en llocs inaccessibles o lluny de poder tenir un petit colmado botiga de barri
Doncs sí, es va començar pel tabac i les begudes, però ara ja n’hi han per vendre multitud de productes diferents. Moltes gràcies pel teu comentari, Laura!!!
Tot i que està bé que hi hagi màquines expenedores amb aliments bio, també seria interessant cuidar les nostres botigues de barri de tota la vida, (que malauradament estan desapareixent), on podem trobar una gran varietat de producte ecològic i assessorament.
Sí, tens raó, i no només desapareixen les botigues de queviures i aliments de barri, això està passant amb gairebé tots els petits comerços, siguin més o menys afins a un barri… Moltes gràcies pel teu comentari, Anna!!!
Importat la cultura financera i també l’alimentària.
Gràcies, Pere
👍
Gràcies, Manel. Seguim a La Plaça!
Ok 👍
Gràcies, Josep. Ens veiem per La Plaça!
👏
Gràcies, Daniela. Seguim a La Plaça!
👌
Gràcies, Joan. Seguim a La Plaça!
Guai! Quina sorpresa, no sabia que Espanya es la 1ra potència d’Europa en menjar ecològic! 👏👏👏 Espero que no sols continuï així sinó que es millori i sigui exportable, es importantíssima l’alimentació. I si es fomenta el menjar ecològic amb inversió pública per crear tot el treball possible i acabar amb l’atur no sols fomentariem la bona praxis sinó que reduirien l’atur i solventariem molts problemes, si aprofitem l’ocasió podríem fer del menjar ecològic la nostra manera de ser i la nostra font més enriquidora igual que amb les energies renovables, però cal fer inversió pública i aprofitar l’ocasió.
Plenament d’acord. Gràcies Jordi