Les millors sèries sobre el món financer

En aquest article ens hem interessat per les que estan considerades com les millors sèries tractant temes com economia, empresa i finances.

 

Després de consultar varies fonts, així com diverses pàgines web especialitzades sobre aquest tema, ens hem adonat que hi ha algunes sèries que sembla que generen unanimitat per la seva qualitat i/o també versemblança pel que fa al tractament de temes econòmics i empresarials. En concret, hi ha tres títols que són anomenats gairebé sempre, que passem a comentar.

  1. Silicon Valley (2014)
    Creada per Mike Judge i produïda per HBO. Són 6 temporades en clau de comèdia, protagonitzades per cinc joves que creen una aplicació en aquest emblemàtic centre tecnològic dels Estats Units.Es tracta d’una aplicació de compressió de dades que utilitza un algoritme revolucionari, que acaba despertant enveges i intents de competència deslleial, amb utilització d’enginyeria inversa per tal de desprestigiar-los i fer-los perdre concursos, així com accés a possibles inversors.

    En aquesta ficció podem veure reflectida la dificultat d’emprendre en el món de les startups i en el món empresaarial en general.

  2. Billions (2016)
    Creada per Brian Koppelman, David Levien i Andrew Ross Sorkin. Produïda per Showtime Entertainment, s’ha emès per Movistar+. S’han gravat 5 temporades, i de moment s’ha suspès a causa de la Covid19.La sèrie reflexa la lluita pel poder entre el Fiscal General de Nova York i un magnat dedicat als fons d’inversió i gestor de fons de cobertura, el qual és supervivent de la crisi provocada per la caiguda de les Torres Bessones, i la posterior crisi immobiliària del 2008. És per aquest motiu que es creu intocable, fins que el Fiscal descobreix un possible delicte d’utilització d’informació privilegiada.En aquest punt comença la guerra entre la llei i la posició privilegiada que poden arribar a atorgar els diners, en la que veiem com es pot corrompre a qualsevol estament de la societat mitjançant suborns i tot tipus d’estratègies.
  3. House of lies (2012)
    Creada per Matthew Carnahan i produïda per Refugee Productions. Forma part del catàleg d’Amazon Prime, tot i que actualment apareix com a Títol No Disponible.Composta per 5 temporades, doten amb un punt de comèdia i una visió cínica el món de les consultories.Ficció protagonitzada per un consultor de gestió d’empreses, capaç de fer qualsevol cosa per aconseguir informació i tot el que faci falta, als seus clients. I això inclou saltar-se la llei si ho considera necessari.
    Es tracta d’un retrat àcid i ple d’humor negre d’un negoci que consisteix bàsicament en especular amb estadístiques i projeccions econòmiques, per satisfer els interessos d’empresaris àvids de poder i diners, facilitant-los noves inversions per expandir els seus negocis.

    Després d’aquestes tres referències que, com ja hem indicat, són considerades de manera gairebé unànime, com les millors produccions en format sèrie, en trobem d’altres amb arguments no menys interessants.

  4. House of Cards (2013)
    Creada per Beau Willimon i produïda per Netflix, Media Rights Capital, Panic Pictures i Trigger Street Productions. Compta amb 6 temporades, la última de les quals va estar envoltada de polèmica per un escàndol sexual del seu protagonista, Kevin Spacey.Una dada que potser hi ha molta gent que desconeix és que es tracta d’una adaptació d’una novel·la homònima de Michael Dobbs, i que ja va ser portada a la pantalla per una mini-sèrie britànica, el 1990.
    Sèrie sobradament coneguda, pel gran èxit, d’espectadors i de premis, assolit al llarg de tot el temps d’emissió. Es tracta d’un drama polític clàssic en l’audiovisual estatunidenc, en el qual es reflecteix l’ambició desmesurada dels Underwood, el matrimoni protagonista, que els porta a dur a terme tot tipus de moviments per afavorir els seus interessos.Com en d’altres sèries d’aquest tipus, es pot observar clarament la falta d’escrúpols de les elits polítiques, utilitzant la seva influència sobre els mitjans de comunicació o els poders econòmics, per tal d’aconseguir tot allò que es proposin, sense importar-los les conseqüències que les seves accions puguin provocar.

    Estem davant d’un retrat cruel dels llaços que uneixen la política, l’economia i la informació, i el submón que ho envolta i ho pot embrutar tot.

  5. Halt and Catch Fire (2014)
    Creada per Chris Cantwell i produïda per AMC Studios, s’han rodat 4 temporades que actualment es poden veure a la plataforma Filmin.Tornem a una temàtica tecnològica, però amb una regressió a la dècada dels 80, durant el naixement dels ordinadors personals i d’internet, com els entenem avui en dia, així com del creixement de les grans corporacions d’aquesta indústria, com són, IBM, Microsoft o Apple.Precisament, la coincidència temporal amb aquests gegants de la informàtica, genera enfrontaments amb els protagonistes, que intenten fer-se un lloc en la indústria amb la creació d’una comunitat de jocs online.

    Com en altres ocasions, es pot veure com l’ambició de triomfar pot erosionar els propis principis, entrant en la pugna pel poder i els diners.

  6. Startup (2016)
    Creada per Ben Ketai i produïda per Sony Pictures Television. Actualment s’emet a la plataforma Amazon Prime, i conta amb 3 temporades.De nou topem amb una protagonista que és una visionària en termes econòmics i tecnològics, però aquest cop ens ho envolten amb un submon relacionat amb la criminalitat i la corrupció dins de l’FBI.La desesperació per trobar finançament pel seu projecte de criptomoneda, porta a la protagonista a acceptar diners amb un origen fosc i brut, arriscant-se a dures conseqüències, com que hi hagi màfies que acabin interessant-se pel control d’aquesta moneda virtual.

 

De nou, la lluita per aconseguir poder i diners, o diners i poder. L’ordre no sempre és indiferent.

 

En la nostra recerca per poder oferir-vos referències interessants, també ha aparegut en el nostre camí, una sèrie de temàtica econòmica, però completament diferent a la resta, tot i que no es tracta d’una ficció, sinó que es basa en testimonis reals. 

Es tracta d’Extreme cheapskates (Garrepes extrems). En aquesta producció trobem, el que podríem anomenar, un altre nivell en l’estalvi domèstic, ja que les persones protagonistes ens ensenyen com gastar menys amb accions poc convencionals. Estem parlant de buscar menjar en els contenidors de restaurants de Manhattan, tirar de la cadena un sol cop a la setmana per estalviar aigua, reciclar el fil dental i aprofitar el cafè mòlt fins a tres vegades, o fins i tot fer les joguines pels nens a partir dels animals morts que trobes a la carretera. Aquesta sèrie ha estat creada i produïda per la cadena estatunidenca TLC, i actualment es troba a Youtube.

Esperem que tots aquests exemples de joc brut, ambicions i traïcions que hem anat veient a la televisió, vagin canviant perquè el model bancari i econòmic de la societat també es va modificant. Això voldrà dir que anem cap a una societat més justa i esperem que igualitària.

Equip Editorial Equip Editorial
  1. Manel LopezManel Lopez says:
    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      Gràcies pel teu comentari Manel, ens veiem per La Plaça

      Fa 3 anys
  2. Joan Santacruz CarlúsJoan Santacruz Carlús says:
  3. Carles RodriguezCarles Rodriguez says:
    Carles

    Podeu afegir-hi Black Monday tambe, que estrena 3a temporada d’aqui dues setmanes.

  4. Sergi Zamora SolaSergi Zamora Sola says:
    Sergi

    I ja sería fantàstic si a més d’un banc com 11O tinguéssim totes aquestes series en català i a més una televisió a l’alçada del Banc que volem fer.

    • Mireia Cano Codina says:

      Doncs sí Sergi, queda molta feina per fer. Nosaltres des d’11Onze posem el nostre granet de sorra per generar contingut de qualitat en català. Entre tots ho farem possible!

      Fa 4 anys
  5. Vicente Amoretty MarquezVicente Amoretty Marquez says:
    Vicente

    L’exemple de les sèries està molt bé, però la descentralització de la cadena de blocs és molt més interessant, ja que empodera a les persones, dóna força a el sistema i és tan clar com l’aigua cristal·lina. Tots poden veure la fortalesa de sistema descentralitzat, (una persona, un node) però ningú pot gosar atacar sense gastar més del que val el sistema. La força de les persones està en la unió descentralitzada. aquest és el camí !!

    • Miquel Àngel Burgos Fradeja says:

      Gràcies, Vicent, pel teu comentari, i benvingut a La Plaça!

      Fa 4 anys
  6. alicia Coiduras Charlesalicia Coiduras Charles says:
    Alicia

    on es poden veure , a netflix algunes però no totes

    • Elisabet Porqueras Garcia says:

      També les trobaràs a HBO, Amazon Prime, Filmin i Movistar+. Espero que gaudeixis mirant-les.

      Fa 4 anys
  7. Ester RoviraEster Rovira says:
    Ester

    Silicon Valley molt bona sèrie, divertida i amb aquell puntet àcid que tant agrada als britànics i als catalans.
    Les altres em costa més de veure perquè em puja la mala llet quan veus tant clarament com gira el mon. Al menys fins ara.
    Esperem poder fer alguna cosa per poder canviar-ho

  8. Joan Lluis EnriquezJoan Lluis Enriquez says:
    Joan Lluis

    Halt and Cath Fire, pels qui us agrada el mon de la informàtica. I pels qui no, també!!. Molt recomenable.

  9. Anna PortabalesAnna Portabales says:
    Anna

    Molt interessant, gràcies!

  10. Dídac Marco GarrigaDídac Marco Garriga says:
    Dídac

    Molt interessant l’article. Només una cosa. En català no existeix “búsqueda”. S’anomena “cerca” o “recerca” :). Crec, vaja.

    • Miquel Àngel Burgos Fradeja says:

      Tota la raó, Dídac. Gràcies!

      Fa 4 anys
    • AlbertAlbert Chic Giménez says:
      Albert

      Moltes gràcies pel teu comentari, Dídac! Ens ajuda a millorar i ens agrada fer-ho entre tots.

      Fa 4 anys
  11. Carme Dalmau PlanasCarme Dalmau Planas says:
    Carme

    Gràcies. Tan sols he vist House of Cards ,i puc dir que val la pena.

    • Silvia Granado says:

      Esperem que t’animis a veure les altres sèries, segur que també t’encantaran!

      Fa 4 anys
  12. Anna Mosquera SanfeliuAnna Mosquera Sanfeliu says:
    Anna

    House of cards, aquesta ja la tenia en ment.

  13. Anna RibesAnna Ribes says:
    Anna

    Moltes gràcies! Prenc nota. Sobretot de garrepes extrems.

  14. Carles MarsalCarles Marsal says:
    Carles

    Startup Gran serie.

  15. David Bosch PetitDavid Bosch Petit says:
    David

    Doncs ens hi posem! Gràcies pels comentaris. Un suggeriment for free: Margin Call no és una sèrie però la pel·lícula és extraordinària!

  16. Laura CarlúsLaura Carlús says:
    Laura

    Molt bona recopilació, vistes 3 i molt recomanables

  17. Laura Bunyol Bartrina says:

    jajajjajaa rácanos extremos!!! juguetes con animales muertos… ja veus!! que flipats! s’ha de ser extremament creatiu!!jjaja o tenir alèrgia a llençar… per cert, em molen les sèries d’algunes persones que han intentat viure tot un any sense generar escombraries! Són genials!

Deixa una resposta

App Store Google Play