Podem prescindir de les assegurances?
Molta gent té recances a l’hora de contractar una assegurança. De vegades sembla que no surten a compte. Però la història ens diu que sí. El gran sentit de les assegurances, més enllà de petits detalls, és garantir que una greu desgràcia econòmica no ens arruïnarà la vida.
Com explica l’agent d’11Onze Pilar Oltra, les assegurances s’han generat una popularitat “incòmoda” perquè es tendeix a pensar que “contractem fum”. Però la realitat és que ens han acompanyat des de l’Edat Antiga, en què les comunitats humanes ja van començar a col·laborar de forma solidària per garantir-se aliments i caça.
El Codi d’Hammurabi, escrit fa més de quatre mil anys a Babilònia, dedicava centenars de clàusules al préstec a risc de mar. I per la mateixa època els mercaders xinesos compartien riscos intercanviant béns entre els seus vaixells per si algun s’enfonsava. La primera pòlissa marítima que es conserva és de voltants l’any 1300 i també existeix una regulació de les assegurances marítimes des de 1435.
Va ser al segle XVII quan el sector va fer un nou salt endavant. A Londres es va crear la primera asseguradora contra incendis i també va néixer Lloyd’s, que va encunyar els conceptes “d’assegurança, pòlissa i subscriptor en documents molt similars als que signem ara”, com aclareix Oltra.
Millor tenir-la i no necessitar-la que necessitar-la i no tenir-la
Una assegurança ens protegeix davant de calamitats i imprevistos. Per això, com s’acostuma a dir, “sempre és millor tenir-la i no necessitar-la que necessitar-la i no tenir-la”. D’una banda, ens aporta “seguretat” davant d’una eventualitat que pogués succeir i també ens permet “reduir els riscos tant en l’àmbit personal com professional”, com explica l’agent d’11Onze. Per això aporta “molta tranquil·litat”.
Com puntualitza Oltra, en un món sense assegurances seria impossible reconstruir “un edifici després d’un sinistre” i no hi hauria qui assumís “les despeses després d’un terratrèmol”. “Amb elles es propicia que un món incert pugui ser viscut d’una forma segura, i això porta als ciutadans a invertir i creure en un futur”, conclou Pilar Oltra.
L’agent d’11Onze adverteix que és impossible guardar diners per a tots els imprevistos i ho exemplifica amb un exercici en què hauríem de posar diners en diferents capses pels problemes que puguin afectar la nostra vida, la casa, el cotxe… “Fes un càlcul amb el cost de qualsevol d’aquestes situacions que tu ja hagis sofert o d’algun conegut que l’hagi patit. Quant de temps necessitaries per aconseguir-ho? I quan ho has gastat, saps quan tornarà a passar el sinistre? T’asseguro que seríem incapaços de tenir les capses plenes en tot moment”, conclou Oltra.
Si vols conèixer una assegurança justa per a la teva llar i per a la societat, descobreix 11Onze Segurs.
Gràcies
Gràcies a tu, Joan!!!
Es podria prescindir si,però quan hi ha algun onc8dent has de tenir un bon coixi per solventar-lo
Exacte, tot i que les assegurances de vehicles que estiguin en circulació, i les dels immobles, són obligatòries, més que res pels danys que es puguin produir a tercers, i d’aquí la responsabilitat civil… Imaginem-nos una casa abandonada, cau la cornisa i mata a una persona que estava caminant per sota. Si el propietari de la casa, no la té assegurada, ho té força malament.
Merci
Gràcies a tu, Jordi!!!
Són necessàries, i millor no fer-les servir.
Molt cert, són uns diners que ens podríem estalviar perquè no compres res tangible, compres seguretat i tranquil·litat, no fos cas que passes alguna cosa i llavors encara hi sortiríem més perjudicats. Moltes gràcies pel teu comentari, Pere!!!
La tranquil·litat no té preu👌
Exacte 😀
En són necessàries
Del tot d’acord, Manuel!
Amb una assegurança compres tranquil·litat.
Cert, Mercè, no és res tangible, però són necessàries, no fos cas que passes alguna cosa… Moltes gràcies pel teu comentari.