Què és ‘embedded finance’ i per a què serveix?
L’expansió del sector de les fintech i la creixent integració de serveis financers en aplicacions mòbils i el comerç electrònic, estan revolucionant la manera en què interactuem amb els nostres diners fora de la banca tradicional. Però, què són exactament les finances enllaçades i per què estan adquirint tanta importància?
‘Embedded finance’, o finances enllaçades, és un model mitjançant el qual les empreses integren serveis i productes bancaris directament als seus canals virtuals a través d’aplicacions mòbils o plataformes de comerç electrònic. L’objectiu és permetre als clients accedir a productes i serveis financers sense haver de sortir de la plataforma o aplicació que estan utilitzant, efectuant operacions on el procés de contractació o compra és fàcil i ràpid.
Això és possible gràcies a l’ús de tecnologies com les API (Application Programming Interfaces), un conjunt de definicions i protocols que permeten la comunicació entre dues aplicacions de programari i que faciliten la interconnexió entre les plataformes de serveis financers i altres sectors a través dels telèfons mòbils de manera immediata i intuïtiva.
D’aquesta manera s’estalvia temps i diners a l’hora de muntar un negoci, sense la necessitat de crear una aplicació i tots els seus serveis des de zero.
Un cas típic de l’ús d’aquesta tecnologia és el pagament en línia, que s’ha convertit en una eina imprescindible per als consumidors. Per exemple, una fintech que ofereix serveis de pagament podria utilitzar una API per connectar-se amb una plataforma de banca en línia perquè els seus clients puguin transferir diners directament des del seu compte bancari.
Així mateix, les empreses de comerç electrònic ofereixen pagaments integrats en les seves plataformes, de manera que els clients no necessiten sortir del lloc web per fer una transacció. Això no només és convenient per als clients, sinó que també ofereix als comerciants la possibilitat de personalitzar els seus serveis i de millorar la seva eficiència.
La revolució fintech
Aquesta tecnologia és especialment útil per a les fintech que no tenen els recursos necessaris per desenvolupar els seus propis productes bancaris o que volen oferir serveis financers més accessibles i personalitzats als seus clients, proporcionant una alternativa al model de la banca tradicional. Abans, els clients havien de visitar una oficina bancària o un caixer automàtic per accedir als serveis financers, però ara hi tenen accés a través des de les plataformes i aplicacions que ja utilitzen, reduint la necessitat de desplaçaments, paperassa i esperes.
A més, les finances enllaçades també han permès la creació de nous models de negoci. Per exemple, les plataformes de comerç electrònic poden oferir finançament als seus clients per a les seves compres, eliminant la necessitat de recórrer a una entitat financera tradicional. Això pot ajudar les empreses a millorar la fidelització dels clients i augmentar les vendes.
‘Embedded finance’ també poden ajudar a millorar la inclusió financera. Moltes persones no tenen un compte bancari o no poden accedir a serveis financers per diferents motius, com ara la pobresa o la falta d’accés al sistema bancari. A través de les finances enllaçades, aquestes persones poden accedir a serveis financers bàsics des d’un simple dispositiu mòbil.
En definitiva, la simbiosi entre bancs, proveïdors de tecnologia i distribuïdors de productes financers, ha creat un ecosistema que està transformant el sector, ampliant l’oferta de serveis, fomentant la competitivitat i millorant l’experiència de client amb més accessibilitat, comoditat i flexibilitat.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Gràcies
Gràcies, Joan!!!
Continuem aprenent coses noves!!!! Gràcies 11onze!!!
Estar a La Plaça i ser de 11Onze és un aprenentatge continu… Moltes gràcies pel teu comentari, Santiago!!!
A hores d’ara se’m fa estrany anar a les oficines dels bancs ,quasi que m’he oblidat d’interectuar
És ben bé excepcional; quan ja no hi ha altre remei. Gràcies, Alícia, per comentar-ho!
Interessant.
Celebrem que ho hagis trobat interessant, Pere!!!
Bon dia. Voldria sapiguer si les ONG’s ja tenen cabuda a L’ONZE o encara no.
Bon dia Jordi. Ens pots especificar una mica més a què et refereixes amb tenir-hi cabuda?
👍
Gràcies, Manel!!!
👏👏👏👏👌
Gràcies, Jordi!!!