Rècord de compres d’or dels bancs centrals
La demanda d’or assolia màxims històrics al llarg de l’any passat i no dona senyals de decaure el 2023. Les compres d’or per part dels bancs centrals registren el millor començament d’any en més d’una dècada.
La preocupació pel contagi de la crisi bancària als Estats Units, la volatilitat dels mercats financers i la incertesa geopolítica han accentuat encara més l’interès per l’or, considerat com un valor segur enfront de qualsevol incertesa econòmica. Una tendència a l’alça reflectida per consumidors, inversors privats, governs i bancs centrals.
Segons les últimes dades publicades pel Consell Mundial de l’Or (WGC), en termes interanuals, els bancs centrals han registrat unes compres netes de 125 tones d’or a finals de febrer d’aquest any. Es tracta d’una xifra que no es veia des d’almenys l’any 2010 i que segueix la tendència a l’alça experimentada durant el 2022, acabant l’any amb una quantitat rècord de 1.136 tones d’or venudes.
Per tant, es confirma que el mercat de l’or continua rebent el suport dels bancs centrals de països que volen diversificar les seves reserves per blindar les seves economies, la qual cosa fa preveure que el preu de l’or seguirà augmentant significativament al llarg d’aquest any. El preu de l’or ha pujat un 9,2% en el primer trimestre de l’any, una revalorització que s’ajusta a la previsió del Bank of America d’un 10% d’augment del preu de l’or per al còmput del 2023.
Els grans compradors d’or
L’augment de les compres d’or s’ha vist impulsat en gran part per la incessant demanda del banc central de la Xina i el banc central turc, amb 25 i 22 tones afegides respectivament el mes de febrer, per a un total acumulat de 2,050 i 587 tones que representen el 3,7% i 33% de les seves reserves internacionals.
Per altra banda, tot i la prohibició de vendre or rus en els mercats occidentals, el Banc Central de Rússia segueix incrementant les seves reserves d’or a un bon ritme. Encara que no dona dades concretes sobre el seu calendari de compres, ha publicat que a la fi de febrer de 2023 tenia 2.330 tones en reserves d’or, 31 tones més que a finals de gener de 2022, representant el 24% de les reserves internacionals russes.
Les compres d’or per part de bancs centrals de països com Uzbekistan(8 t.), Singapur (7 t.) o l’Índia (3 t.) s’afegien a la xifra de compres netes de febrer. El banc central de Kazakhstan representava l’excepció, reduint les seves reserves d’or en 13 tones fins a un total de 342 tones. Una desviació de la tendència seguida pels altres bancs que no té per què ser significativa, atès que els bancs centrals que adquireixen or de fonts locals sovint són venedors freqüents d’or.
Tant si l’or s’està acumulant com a actiu de reserva davant de l’augment d’hostilitats en la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, les sancions contra Rússia o la inestabilitat del sector bancari occidental, el fort increment en la compra no ha passat desapercebut pels analistes geopolítics. Podria ser aquesta acumulació d’or un senyal d’un canvi en el sistema monetari internacional? D’un retorn al patró or? D’una nova crisi global? Sigui com sigui, els bancs centrals tenen clar que quan van mal dades, no hi ha res tan segur com l’or.
Protegir els estalvis amb or físic ha estat una de les principals aportacions d’11Onze a la seva comunitat i, ara, s’amplia el ventall de productes. Per això, davant de la volatilitat de l’encara alta inflació i de la crisi de confiança creixent en el sistema bancari, l’or torna a reforçar-se com a valor refugi. Descobreix l’Or Llavor a Preciosos 11Onze.
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Això sembla la febre de l’or. 🙂
Jaja, gràcies pel teu comentari, Jordi!!!
👍
Gràcies, Manel!!!
gràcies
Gràcies a tu, Joan!!!
Vàreu fer una bona previsió.
Gràcies, Pere!!!