Els rics més rics i els pobres més pobres
L’últim informe sobre la desigualtat publicat per Oxfam mostra que des de 2020, les cinc persones més riques del món han duplicat les seves fortunes, mentre que durant el mateix període, quasi cinc mil milions de persones s’han empobrit.
A les portes de la celebració anual del Fòrum Econòmic Mundial de Davos, que reuneix a caps d’Estat, líders de corporacions i acadèmics de tot el món, Oxfam publica el seu últim informe sobre la desigualtat i demana als països que s’oposin a la influència dels ultrarics en la política fiscal. Com ja és tradició, l’organisme internacional aprofita l’ocasió per a posar en relleu la bretxa entre rics i pobres, però enguany afirma que aquesta bretxa s’ha “sobrealimentat” des de la crisi sanitària.
Els multimilionaris són avui tres bilions d’euros més rics que el 2020. Segons Oxfam, Elon Musk, magnat dels negocis sud-africà, Bernard Arnault, propietari de LVMH, Jeff Bezos, fundador d’Amazon, Larry Ellison d’Oracle, i el guru de la inversió Warren Buffett, han duplicat amb escreix, un 114%, les seves fortunes fins a arribar als 793.000 milions d’euros en tres anys, mentre que la riquesa del 60% de la població més pobre ha disminuït.
L’organització no governamental apunta que si es manté aquesta tendència, el món podria veure el seu primer bilionari en la pròxima dècada, però que caldran 229 anys per erradicar la pobresa. “No podem seguir amb aquests nivells de desigualtat obscena”, avisa Amitabh Behar, director interí d’Oxfam Internacional, “el capitalisme està al servei dels superrics”.
Poder corporatiu vs. poder públic
Segons Oxfam, els Estats han cedit el poder als monopolis corporatius, permetent a les empreses influir en els salaris que es paguen a la gent, en el preu dels aliments i en els medicaments als quals poden accedir les persones. “El poder corporatiu s’utilitza per a impulsar la desigualtat, escanyant als treballadors i enriquint als accionistes rics, eludint impostos i privatitzant l’Estat”, afirma Oxfam.
En aquest context, Behar declara que la solució ha d’anar encaminada en què el poder públic pugui frenar “el descontrolat poder corporatiu i la desigualtat, modelant el mercat perquè sigui més just i lliure del control multimilionari”, i afegeix que “els governs han d’intervenir per a desmantellar els monopolis, empoderar als treballadors, gravar aquests enormes guanys corporatius i, fonamentalment, invertir en una nova era de béns i serveis públics”.
L’organització recalca que gràcies a la formulació de polítiques fiscals actuals, les corporacions han pogut pagar impostos corporatius més baixos, privant així als governs dels diners que es podrien fer servir per ajudar als més pobres de la societat. Set de les 10 empreses més grans del món tenen un director general multimilionari, o a un multimilionari com el seu accionista principal.
En aquest sentit, el director apunta que els impostos corporatius van disminuir significativament als països de l’OCDE, del 48% el 1980 al 23,1% el 2022, i demana un impost a la riquesa sobre els milionaris i multimilionaris del món que, segons afirma, podria aportar 1,8 bilions de dòlars cada any. De la mateixa manera, insta als governs a limitar la paga dels presidents de les grans empreses i a trencar els monopolis privats.
11Onze és la fintech comunitària de Catalunya. Obre un compte descarregant l’app El Canut per Android o iOS. Uneix-te a la revolució!
Deixa una resposta
Heu d'iniciar la sessió per escriure un comentari.
Gràcies
Gràcies a tu, Joan!!!